Skip to main content
Novice

Preboj na Zahodni fronti

By 6 februarja, 2018No Comments

Galerija P74 in štirje provokativni v Rotterdam, Madrid, New York

V zadnjem desetletju sodelovanj na najpomembnejših evropskih sejmih sodobne vizualne umetnosti je Galeriji P74 v začetku leta uspel izjemen preboj: kljub ostri selekciji se je uvrstila na tri ključne mednarodne sejme sodobne umetnosti Art Rotterdam, ARCOmadrid in VOLTA New York.

Mednarodne žirije je prepričal izbor vrhunskih domačih ustvarjalcev in njihovih del, ki segajo od avantgardnega eksperimenta do kritičnih konceptualnih intervencij. Na sejmih v februarju in marcu 2018 Galerija P74 tako predstavlja OM produkcijo, Jožeta Baršija, Laibach Kunst in P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti.


OM Produkcija, Bismillah, 1984, video still

Na sejmu Art Rotterdam (8.2.–11.2.2018) Galerija P74 v sekciji filmskih in video projekcij predstavlja legendarno OM produkcijo s filmom Bismillah. Gre za enega najodličnejših predstavnikov domače eksperimentalne filmske produkcije sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Bismillah prinaša dramatično eksplozijo zamegljenih in raztegnjenih filmskih podob, medtem, ko se kamera kot telo derviša koncentrično vrti. Tuja kritika je filmski jezik OM produkcije slikovito opisala kot plovbo med travmo in nirvano, med ustvarjanjem mita in sedanjostjo.

Vzporedno z rotterdamsko predstavitvijo Galerija P74 napoveduje tudi predstavitev prvega in zadnjega slovenskega avantgardnega celovečernega filma v okviru programskega ciklusa P74 KINO. Ekskluzivna projekcija filma Kumbum (1975–1987), ki ga podpisuje OM produkcija in avtor Floryan Goryan, bo v torek, 6. 2. 2018 ob 19. uri v prostorih Galerije P74.


Laibach Kunst, Ivo Saliger Autoportrait (Tomaž Hostnik), 1982


Jože Barši, There are many answers to the question about why to grow vegetables, 1997

Sejem ARCOmadrid (21.2.–25.2.2018) v zadnjih letih doživlja preporod: izjemen obisk, vračanje elitnih galerij, odličen program mednarodnih srečanj in simpozijev itd. Uradne otvoritve sejma se tudi letos udeležujeta kralj in kraljica.

Galerija P74 na letošnjem ARCOmadrid predstavlja dela Jožeta Baršija in Laibach Kunst. Neposredno po odlično obiskani razstavi v madridski Reina Sofiji (v okviru razstave NSK, ki jo je pripravila Moderna galerija, Ljubljana) Galerija P74 mednarodnemu sejemskemu občinstvu predstavlja širok izbor del Laibach Kunst, od najzgodnejših do novejših. Jože Barši se predstavlja z novejšimi deli, ki za svoj material uporabljajo jezik in različna filozofska besedila, v zadnjih delih pa predvsem besedila Henrija Bergsona, ki za razumevanje realnosti izpostavljajo argumente neposredne izkušnje in intuicije.


Tadej Pogačar, Naša Žena, 2013

Na enajsti ediciji sejma VOLTA New York, ki se odpira med 7.03. in 11.03.2018 (sočasno s sejmom Armory Show) sodeluje 85 mednarodnih galerij iz 32 držav in 48 svetovnih mest. P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti na VOLTI NY predstavlja projekt Naša žena, ki je bil pri nas prvič na ogled na pregledni razstavi P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja v Moderni galeriji leta 2014. Revija Naša žena je izhajala od leta 1945 kot list za delovno ženo. Izdal jo je Glavni odbor AFŽ Slovenije (Protifašistična fronta žensk), revija pa se je želela aktivno vključiti v tok družbenega dogajanja in sooblikovati podobo slovenske moderne ženske. Izbrane podobe naslovnic med leti 1960 in 1970 tematizirajo dominantne ideologije časa, medijsko reprezentacijo žensk, življenjske stile in potrošnjo v Jugoslaviji – v času, ko je ta s svojo originalno različico samoupravnega socializma doživljala vrhunec gospodarskega razcveta.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo. Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.