Skip to main content
P74 razstave 2016

Polonca LOVŠIN: Človek sit in koza cela

By 24 julija, 201623 septembra, 2016No Comments

1. 9. – 23. 9. 2016
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave »Človek sit in koza cela« Polonce Lovšin v četrtek, 1. 9. 2016 ob 20.00 uri v Center in Galerijo P74.

 

Polonca Lovšin, Goat

Posegi človeka v naravo povzročajo dramatično izumiranje številnih rastlinskih in živalskih vrst na eni strani in aktualen porast invazivnih vrst na drugi. Te spremembe ponovno pred nas postavljajo temeljna bivanjska vprašanja, vključno s ponovnim razmislekom o zgrešenih globalističnih ekoloških konceptih in modelih.

Polonca Lovšin v svojem delu išče alternative obstoječim načinom bivanja in delovanja. Zanima jo prilagoditev človeka na spremenjene okoljske pogoje in iskanje alternativnih rešitev zanje. V novem projektu »Človek sit in koza cela«, ki vključuje video, kolaže in prostorske postavitve, se podvrže eksperimentu v katerem poizkuša vzpostaviti enakopraven odnos z domačo živaljo. Od živali se je pripravljena tudi učiti in tako spreminja odnose človek-žival in človek-narava, v katerih jo zanima prečenje običajnih mej. Kot nakazuje naslov, raziskuje možnosti kako živeti enakopravno, da bo prav obema stranema, tako človeku kot naravi, kar vidi kot edino možnost človeškega (so)obstoja. V ta namen se je pustila voditi kozi po zapuščeni gradbeni jami in je na podlagi njenega gibanja izvedla prostorski načrt. Teden dni je v stanovanju v Ljubljani preživela s kokošjo nesnico, ter skupaj z njo raziskovala vzorce obnašanja in predmete povezane s hrano, prehrambeno industrijo in industrijsko arhitekturo. Več let že opazuje čebele in občuduje njihovo tehnike opraševanja in kolektivnega delovanja. Že leta 2011 je zasnovala delo »Back to the City« / »Nazaj v mesto«, v katerem igrajo čebele osrednjo vlogo. Z njim je opozorila na pomen čebel v ekosistemu in predstavila tezo, da bo v prihodnosti morda preživela le narava v mestu, s tem pa tudi urbana čebela. Z novim projektom avtorica razmišlja korak dalje. Kaj če nam ne uspe? Kaj če bodo čebele izumrle? V novem projektu je izdelala serijo prototipov za ročno opraševanje rastlin, posebnih oblačil in pripomočkov. S tem nadaljuje svojo serijo praktičnih izumov, ki so izdelani z reciklažo in predelavo vsakdanjih predmetov, namenjeni pa ekološkemu osveščenemu posamezniku za delovanje v vsakdanjem življenju.

 

Polonca Lovšin (1970) je diplomirana arhitektka in umetnica. Leta 2015 je zaključila doktorski študij vizualne umetnosti na Univerzi Bauhaus v Weimarju, v Nemčiji. Njeni projekti so multidisciplinarni in vključujejo intervencije v javnem prostoru, skupinske performanse, predelane vsakdanje objekte, video dela in video animacije ter kolaže. Aktivna je tudi v skupini KUD Obrat, s katero v Ljubljani že več let razvijajo skupnostni vrt Onkraj gradbišča (2010-danes).
Samostojno je razstavljala na številnih razstavah doma in v tujini, v zadnjih letih na razstavah Gibanje za javni govor, Umetnostna galerija Maribor, (2015 in 2016), Gibanje za javni govor in Brez besed ji sledim, KUD Obrat in Parada ponosa, Ljubljana (2016), Kokoš ali jajce, Hiša kulture v Pivki (2016), Zemlja, voda, vrt, svoboda, v seriji Prepih, Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Ljubljana (2015), Vsako jajce šteje, Center in Galerija P74, Ljubljana (2013) in Naelektrene sanje, Kunstverein Gera, Gera, Nemčija (2011).
Med pomembnejše skupinske razstave sodijo: Stories from the Edge, Kunsthaus Graz (2016), Krize in novi začetki: Slovenska umetnost 2005-2015, MSUM Ljubljana (2015), Green Island 2015, Urban Hives, Železniška postaja Garibaldi, Milano, Italija (2015), Measures of Saving the World _Part 5, Galerija Rotor, Graz, Avstrija (2014), U3, 7. trienale slovenske umetnosti, skupaj s KUD Obrat (MSUM), Ljubljana (2013), Tricky Woman 2012, Mednarodni filmski festival, Top Kino, Dunaj (2012). Polonca Lovšin je prejela več štipendij, rezidenc in nagrad. Zmagala je na razpisu Umetnostne galerije Maribor, za projekt v javnem prostoru (2015), prejela je nagrado Zlata ptica 2010, Liberalne Akademije (2011), za likovno in intermedijsko umetnost. Udeležila se je več umetniških rezidenc v Londonu (2016), Wysing Arts Centru, v Cambridgu, UK (2009), in rezidenci ArtsLink v New Yorku in San Franciscu, (2006).

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.