Skip to main content
Novice

Pogovor z Markom Pogačnikom v KAPSULI

By 26 maja, 2016No Comments

Konvencija Blind Date Ljubljana 2016

Petdeset let knjige umetnika v Sloveniji
Marko Pogačnik, Artikel: Knjiga, 1966

Vljudno vabljeni na ekskluzivni pogovor z Markom Pogačnikom o prvi knjigi umetnika v Sloveniji in drugih zgodnjih publikacijah v KAPSULO, v sredo, 1. junija 2016 ob 18.00 uri.

Marko Pogačnik, Artikel: KNJIGA, 1966
Marko Pogačnik, Artikel: KNJIGA, 1966

 
Z razstavo »To ni knjiga! Artikel: KNJIGA« obeležujemo pol stoletja od izdaje prve knjige umetnika v Sloveniji. Leta 1966 je Marko Pogačnik v samozaložbi izdal ročno izdelano »Artikel: KNJIGO« v nakladi 60 izvodov. V knjigi »Zmajeve črte, ekologija in umetnost« (Obzorja, 1986) je zapisal:

»Jeseni 1965 sem na stranišču bežno prebiral stavke iz Glasu Gorenjske, ki ga je nekdo skrbno razrezal na lističe enakega formata. Naletel sem na stavek, ki sem ga pozneje objavil v EVI kot moto zbornika: »Proti severu je vedno manj dreves, vedno manj rastlin, vsega primanjkuje, a pričenjajo se široka prostranstva snega in ledu. (…) V naslednjih tednih sem se poglabljal v občutek, ki me je preletel ob viziji izginjanja množičnosti in pojavljanja enosti beline. Potem sem sanjal o lovu na polarnega (belega) medveda v popolnoma beli polarni pokrajini, o belem na belem. (….) Inspiracijo »lova na Belega medveda« sem materializiral v obliki svoje prve knjige z naslovom KNJIGA.«

Knjiga umetnika je tisti vizualni medij, ki je omogočil gibanju OHO (Marko Pogačnik in Iztok Geister, kasneje pa tudi Matjaž Hanžek, Franci Zagoričnik, Miljenko Matanović, Braco Rotar, Tomaž Šalamun idr.) preboj v svet likovne umetnosti. V svet lokalnega modernizma so prinesli odklon, eksces in provokacijo. »Artikel: KNJIGA« je napovedala več ključnih novosti, ki so bile tipične za produkcijo ohojevskih knjig v letih 1966-1969: izhajale so v majhnih nakladah, izdelane so bile ročno in izdajali so jih v samozaložbi.

OHO je v Sloveniji odprl poglavje neodvisnega založništva in neodvisne umetniške (samo)distribucije. Ideja neodvisnega založnika je tesno povezana z idejo umetnika aktivista. Knjige – ločene od institucionalnega okvira – so tako prosto krožile in komunicirale z najširšo publiko.

Vabljeni!

Vsi dogodki Konvencije BLIND DATE Ljubljana 2016 so brezplačni.
Organizacija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. (Center in Galerija P74 / KAPSULA)