Skip to main content
Novice

Podeljena Nagrada skupine OHO 2024

By 31 maja, 2024No Comments

Dominik Štibernik, postavitev Galerija P74, Nagrada skupine OHO 2024, maj 2024

V Galeriji P74 v Ljubljani je v torek, 28. maja 2024 strokovna žirija razglasila zmagovalca letošnje Nagrade skupine OHO. To je Dominik Štibernik. Nagrado je prejel za novo postavitev Delo je treba poiskati, 2024.

Strokovna žirija v sestavi Jože Barši, Dalibor Martinis in Martina Vovk je v izjavi zapisala:

»Dominik Štibernik s svojim delom prestavlja umetniško prakso, v kateri konsistentno sledi vprašanjem umetniškega dela in njegovega konceptualnega konteksta.  Preučuje razstavne, ateljejske in obprodukcijske spontanosti v umetniškem procesu. V tej praksi, in tudi pri umetniškem delu Delo je treba poiskati, se ozadje, okvir, podstavek umetniškega dela z minimalno gesto preobrne v delo samo. To se zgodi natanko tako, da izpostavi njegovo odsotnost, njegovo očitno neidentičnost (z idejo, predstavo, konvencijo o tem, kaj in kje je umetniško delo v galerijskem prostoru). S to gesto se umetniško delo ne ukinja, temveč se vzpostavi na nov način – z dvoumnim, kontradiktornim umikom umetniškega dela iz horizonta pričakovanja gledalca.«

Komisija je poudarila, da je letošnji ožji izbor projektov, ki so kandidirali za nagrado skupine OHO, izpostavil projekte z zanimivimi izhodišči. Prepričal jih je projekt, ki odpira vprašanja konteksta in identitete. Je sodoben, ponuja prostor za poglobljen razmislek in se navezuje na galerijski in muzejski kontekst.

Letošnji nominiranci Nagrade skupine OHO so Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik Štibernik, Nežka Zamar.

Zmagovalcu in nominirancem iskreno čestitamo, vsem sodelujočim pa se zahvaljujemo za sodelovanje.

_____

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za sodobno vizualno umetnost, namenjena mladim umetnikom do 40. leta. Nagrado je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York. Zmagovalec nagrade bo deležen dvomesečne umetniške rezidence v prostorih Residency Unlimited v New Yorku in samostojne razstave v organizaciji Galerije P74 v Ljubljani.

Nagrada skupine OHO je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade dvanajstih evropskih držav. Dosedanji dobitniki nagrade so: Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Đorojević in Matej Stupica, Mark Požlep, Simon Hudolin Salči, Tadej Vaukman, Neža Knez, Nika Ham, Lene Lekše, Đejmi Hadrović, Ana Likar.