Skip to main content
P74 razstave 2011

Performansi Dana in Lie Perjovschi

By 2 septembra, 201113 oktobra, 2011No Comments

20. 9.-11. 10. 2011
Center in Galerija P74, Prušnikova 74, Ljubljana
Odprtje razstave: torek, 20. 9. 2011 ob 20.00 uri

Kustos projekta: Tadej Pogačar

Po razstavi “Skrite zgodovine skupine OHO” (2009) in pregledni razstavi novosadske neo-avantgardne “Skupina 143” (2010) v Centru in Galeriji P74 odpiramo novo pregledno razstavo pomembne umetniške produkcije iz regije, pregledno razstavo performansov Dana in Lie Perjovschi.
Ustvarjanje Dana in Lie Perjovschi je tesno povezano z medijem radikalnega, političnega performansa, ki sta ga prakticirala v osemdesetih in devetdesetih letih. Kasneje se je njun performans transformiral v pedagoške projekte (predavanja, delavnice) in v akcije performativnega risanja. Razstava zajema video antologijo, ki pokriva časovni okvir med leti 1987 do 2007.

Gre za eno redkih del, ki jih umetnika podpisujeta skupaj, poleg tega pa ljubljanska razstava predstavlja premierno predstavitev te umetniške produkcije.

Od osemdesetih let dvajsetega stoletja Dan in Lia Perjovschi predstavljata izjemen fenomen v razvoju eksperimentalne umetnosti Vzhodne Evrope. Oba umetnika sta se v svoji ustvarjalni praksi ukvarjala s številnimi vizualnimi in performativnimi mediji – risbo, performansom, instalacijo, konceptualno prakso, množičnimi mediji (predvsem televizijo) in časopisom. Dan je vizualni umetnik, ki kombinira risbo, strip in grafiti v umetniško delo, ki ga izvede neposredno na zid muzejev sodobne umetnosti in galerij po vsem svetu. Njegove risbe so neposredni komentar aktualnih socialnih in političnih tem. Znan je postal, ko je bil izbran v prvo romunsko Ministrstvo za kulturo po revoluciji leta 1990, popularen pa s svojimi satiričnimi risbami za edini opozicijski časopis v Romuniji, Časopis 22. Mednarodno se je uveljavil kot site-specific risar, kjer je ustvarjal na stotine podob na tla stene in strop. Razstavljal je na številnih mednarodnih manifestacijah od Manifeste, Beneškega bienala (1999), v Tate Modern, v Ludwig muzeju v Koelnu, v MoMA New York, ipd.
Svoboda kritičnega razmišljanja je ključna za prakso Lie Perjovschi, ki zbira in razširja informacije. Njeno delo je osebna alternativa institucionalizaciji znanja. Njena zgodovina dogodkov nastaja v zapiskih, ročno izpisanih diagramih, ki se dotikajo zgodovine, teorije, politike in jezika. Poimenovala jih je Miselni zemljevidi. Njena mednarodna uveljavitev je povezana z njenimi performansi (1988-2005), ki jih je pripravljala v Vzhodni in Zahodni Evropi in Izraelu. Danes deluje predvsem kot konceptualna in socialno angažirana umetnica, ustvarja časopis, tekste-zemljevide in sorodne projekte povezane z njenim “Contemporary Art Archive / Center for Art Analysis” (CAA/CAA). V okviru CAA/CAA je Lia transformirala svojo prakso performansa v konceptualno/pedagoške akcije in delavnice, ki se ukvarjajo z analizo in konstrukcijo zgodovine.

Vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. je podprt s strani MOL, oddeleka za kulturo in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.