Skip to main content
P74 razstave 2011

Paula Roush, Maria Lusitano: CLASSOP (Varied Papers)

By 28 aprila, 201126 maja, 2011No Comments

4. 5.–25. 5. 2011
Center in Galerija P74, Prušnikova 74, Ljubljana
Odprtje razstave: sreda, 4. 5. 2011 ob 20.00 uri
Umetnici bosta prisotni.

Naslov projekta Classop, okrajašava za portugalski besedi “delavski razred”, je sampling edinstvene specializirane knjižnice, ki je posvečena obdobju po portugalski revoluciji. Arhiv besedil in slik iz knjig o arhitekturi, urbanizmu in izobraževanju kaže vpliv prelomnih zgodovinskih dogodkov, ki so izoblikovali antifašizem, študentske demonstracije leta 1968 in portugalsko “revolucijo nagljev” (1974), ki je spremenila portugalski režim avtoritarne diktature v demokracijo. Njuna edinstvena “fikcijska knjiga” o knjižnici, temelji na fragmentih multiple realnosti. V intermedijski instalaciji potujemo skozi različne dokumente, akumulacijo tekstov in ikonami preteklih desetletij. Knjižnica je kraj in ne-kraj, mesto in ne-mesto, relacijski prostor, kjer se pogovor začenja, kjer se zastavljajo vprašanja in kjer se prebujajo spomini. Mit lastne dežele (in njene zgodovine) se tako razkriva in prepleta z drugimi miti v kritični intertekstualnosti. Drugi del intermedijskega projekta predstavlja performativna akcija v galerijskem prostoru in vsebuje virtualno izkušnjo »knjige« s pomočjo rabe skypa in spletne kamere z on-line srečevanji.

O avtoricah:
Louise Michel (1981) je pisateljica in teoretičarka, znana po svoji teoriji knjige-arhiva.
V svojih tezah razlikuje med klasično knjigo in knjigo-arhivom in ju povezuje z meta-generacijo knjig in literature, ter aktualnimi procesi prehoda k optični knjigi.
Maria Lusitano je medijska umetnica, ki se ukvarja s temo knjige-arhivom, digitalnim performansom in spletno komunikacijo. Skupaj s Paulo Roush sta razvili projekte, ki so bili v zadnjih letih predstavljeni na AGM09: under_control and Radiator Festival (Derby), Living Room 2010 (Auckland) in Intimate TV ( Kunstverein Harburger Bahnhof, Hamburg 2010).
Paula Roush je novomedijska umetnica, kustosinja in predavateljica na South Bank University, London in University of Westminster, London. Njeno umetniško delovanje vključuje področja digitalne umetnosti, socialnih medijskih raziskav, kritičnega urbanizma, analize nadzorovalnih sistemov in odprtokodnih modelov založništva in distribucije. Je ustanoviteljica msdm – raziskovalne platforme za mobilne strategije, medijacijo in prezentacijo novih medijev. V svojih interaktivnih projektih uporablja medij videa, fotografije, performativne instalacije, javne intervencije, ter jih povezuje z diskurzi kritične teorije spola in (historične) reprezentacije. Njeni projekti o bili vključeni v številne pomembne mednarodne razstave mdr. v Kunsthalle Exnergass, Dunaj; K3 Zurich; Space, London; EV+A, Limerick; Heimat Moderne, Leipzig; Institute of International Visual Arts, London; Gesellschaft fur Aktuelle Kunst, Bremen and Living Art Museum, Reykjavik.