Skip to main content
Novice

P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti v jesenski ofenzivi

By 20 septembra, 201523 septembra, 2015No Comments

Od septembra do decembra


Tadej Pogačar in P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti, Geopolitično, 2003-2015

P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti je serijo letošnjih jesenskih razstav pričel septembra na skupinski razstavah »14 x 14« v Elias Canetti Haus v Rusu, v Bolgariji.

Te dni sodeluje v Mestni galeriji v Ljubljani, kjer se otvarja mednarodna razstava »Narobe obrnjeno – netako bela kocka”​ , ki sta jo pripravili kustosinji Suzana Milevska in Alenka Gregorič z več zunanjimi sodelavci. Gre za prvi razstavni projekt, ki se poglobljeno posveča temi odnosa med umetnikom in institucijo na teritorijih bivšega Vzhoda.

V oktobru P.A.R.A.S.I.T.E. muzej s projektom »Ljudje in slike« sodeluje na mednarodnem projektu »Muzej v gibanju« v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Dvoletni projekt vključuje raziskave in sodelovanje partnerskih institucij Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad in Fundacijo Antoni Tapies, Barcelona.

Ob tem naj opozorimo še na dve samostojni predstavitvi P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja.
V torek, 29. septembra 2015 v galeriji Kula v Splitu odpirajo razstavo z naslovom »KOLONIJA«, ki se posveča problematiki geopolitike in geopolitičnega.

>Retrospektivna razstava »Hribi in doline in rudna bogastva« Tadej Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja sodobne umetnosti, ki je bila na ogled v Moderni galeriji v Ljubljani se v začetku decembra 2015 seli v Muzej sodobne umetnosti v Zagreb. Razstava v Zagrebu je nova različica ljubljanske postavitve, spremljala pa jo bo nova publikacija. Kustosa razstave sta Igor Španjol in Martina Munivrana, producenta in organizatorja razstave pa Moderna galerija Ljubljana in Muzej sodobne umetnosti Zagreb. Razstavo bo spremljal bogat program spremljevalnih prireditev.

>Pred kratkim je v nizozemski založbi nai10 publishers izšla obsežna publikacija »Informal Market Worlds. The Architecture of Economic Pressure«, ki so jo uredili Peter Mörtenböck, Helge Mooshammer, Teddy Cruz in Fonna Forman. Nastala je v sodelovanju z univerzami na Dunaju, Londonu (Goldsmiths, University of London), Kaliforniji (University of California, San Diego) in Hong Kong. Knjiga »Svetovi neformalnih trgov« mapira novo vrsto urbanih sistemov, ki  razkrivajo, kako je neformalnost postala politični instrument v bitkah za integracijo v globalne trge. Knjiga prinaša številne teoretske prispevke in hkrati raziskujejo načine, ki prekinjajo z dominantno logiko neoliberalnega upravljanja.

V knjigo »Informal Market Worlds, Atlas« je vključen tudi arhiv v nastajanju Tadeja Pogačarja »Arhiv uličnih ekonomij« (2001 – danes), ki je bil v zadnjih letih že na ogled na več mednarodnih razstavah, nazadnje na njegovi lanski retrospektivni razstavi v ljubljanski Moderni galeriji.

>V naslednjih tednih je napovedan izid prvega ponatisa knjige »Architettura parassita. Strategie di riciclaggio della città” Sare Marini, ki je prvič izšla leta 2009.  Avtorica Sara Marinin je arhitektka, raziskovalka in profesorica na Università Iuav di Venezia. Posebno poglavje v knjigi je namenjeno parazitski strategiji delovanja P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti in njegovim projektom.