Skip to main content
Novice

Odprt javni razpis za “Nagrado skupine OHO” 2013

By 22 januarja, 201324 februarja, 2013No Comments

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York
razpisuje Nagrado skupine OHO za leto 2013

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. objavlja javni razpis za “Nagrado skupine OHO” 2013, osrednje neodvisne nagrade za mlade vizualne umetnice in umetnike v Sloveniji do 35. leta.

Vljudno vabimo institucije, organizacije, skupine, avtorje idr., da prijavijo sodobne umetnice in umetnike, ki delujejo na področju vizualne umetnosti, v mediju risbe, slikarstva, kiparstva, videa, novih medijev, performansa ipd. Prispele prijave bo pregledala mednarodna strokovna žirija in izbrala štiri nominirance nagrade.

Razpis za nagrado je odprt do vključno 9. 3. 2013.

Nagrado razpisuje Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana, v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York.
Dosedanji nagrajenci Nagrade skupine OHO so Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan.

Več o nagradi

Javni natečaj je namenjen vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta starosti, vključujoč letnico rojstva 1978. Nagrada se podeljuje za kvaliteto in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Umetnice in umetniki se lahko na natečaj prijavijo samostojno, lahko jih prijavijo institucije, ali posamezniki. Prijavljeni kandidati morajo biti državljani Republike Slovenije.

Na natečaj se lahko prijavijo dela v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in performansa. Dela s področja uporabnih umetnosti, dizajna, gledališča in filma niso predmet tega razpisa.

Mednarodna strokovna žirija bo med prispelimi projekti izbrala štiri (4) finaliste, ki se bodo predstavili z novim ali še nerazstavljenim delom v aprilu/maju 2013 na skupni razstavi v Ljubljani. Strokovna žirija bo med finalisti izbrala in razglasila dobitnika Nagrade skupine OHO za leto 2013.

Organizatorji natečaja nagrajenki/cu Nagrade skupine OHO nudijo šesttedensko bivanje v New Yorku, ZDA v ateljejih ISCP (predvidoma v jeseni 2013), samostojno razstavo v Ljubljani in odkup dela. Dobitnik nagrade je obvezan, da v izbranem terminu odpotuje in biva v ZDA, ter po povratku pripravi samostojno razstavo v Ljubljani.

Prijava za razpis Nagrade skupine OHO 2013 mora vsebovati:

 1. osebne podatke: ime, priimek, naslov, telefon, e-mail
 2. kratek profesionalni življenjepis (v slovenskem in angleškem jeziku)
 3. dokumentacijo o predloženih umetniških delih, označeno z vsemi podatki o avtorju in delih (naslov, leto, tehnika, dimenzije, kje je bilo delo razstavljeno itn.). Dokumentacija lahko vsebuje diapozitive (do 10 diapozitivov formata 35 mm) ali digitalne posnetke na CD (do 20), video (VHS, CD rom, DVD) – v skupni dolžini največ 10 min.
 4. obvezno izjavo umetnika o umetniškem delu oz. razlago predlagatelja. Ta lahko obsega največ eno stran in mora biti obvezno prevedena v angleščino.

Kandidati lahko predložijo dodatno dokumentacijo (kataloge, tekste in ostalo).
Originalna dela, nepopolne, pomanjkljive) in zakasnele prijave pri izboru ne bodo upoštevane. Priložene dokumentacije ne vračamo in ostaja del arhiva Nagrade skupine OHO.

Natečaj je odprt do vključno sobote, 9. marca 2013 (poštni žig).

Prijave pošljite na naslov:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Hruševska 66
1000 Ljubljana

Dodatne informacije: GSM: 040 370 199
www.zavod-parasite.si/program/nagrada-skupine-oho

Vsi kandidati in predlagatelji bodo v mesecu marcu 2013 obveščeni o rezultatih natečaja.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je z Nagrado skupine OHO soustanovitelj mednarodne mreže YVAA, Young Visual Artists Awards in soustanovitelj organizacije Center for Exchange in Visual Arts. Skupna mreža ima trenutno 9 članov:

Podporniki in sponzorji Nagrade skupine OHO so:

 • The Foundation for a Civil Society, New York
 • Trust for Mutual Understanding, New York
 • ISCP, New York
 • Evropska kulturna fondacija, Amsterdam
 • KD Group d.d.
 • Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo
 • Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport