Skip to main content
Novice

Novo v 2016: Metropolitanski muzej odkupil dela slovenskih umetnikov

By 2 januarja, 2016No Comments

First we take Manhatan than we take Berlin

Pred nekaj tedni se je končal zadnji letošnji evropski sejem knjig umetnika in umetniških publikacij v Berlinu »Friends with Books«. Tokrat  je bil na ogled prvič na elitni lokaciji v Muzeju za sodobno umetnost – Hamburger Bahnhof.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je bil tam. Sejem je ponudil pester spremljevalni program z naslovom »ALI STE PRIJATELJI S KNJIGAMI..?«  s številnimi predavanji, performansi, javnimi pogovori, okroglimi mizami in predstavitvami številnih avtorjev, umetnikov, založnikov, mdr.  Centra za sodobno umetnost Witte de With (Amsterdam); frieze; e-flux journal; mini simpozija Supercommunity z Julieto Arando, Ano Texterio Pinto, Antonom Vidokle idr.; Slavs and Tatars; Céline Duval in številnimi drugimi.

Po zaključku sejma je sledila še izjemna novica. Metropolitanski muzej umetnosti iz New Yorka je odkupil reprezentančen izbor  knjig umetnika slovenskih avtoric in avtorjev, ki jih je v zadnjih letih izdal Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.

Gre za knjige Petre Varl (Drawings), Tadeja Pogačarja (OHO Reunion, Home Stories, Twenty-Eight Cakes, Various Small Pieces of Trash, P.A.R.A.S.I.T.E. Public Sculpture, Tito Times Thirty (naked)), Dejana Habichta (26 Stages of Erection), Tanje Lažetić (Coloured People in Black and White), Zore Stančič (Nothing Special). Poleg slednjih so mdr. odkupili tudi knjigo »CODE:RED« (2011), knjigo »The Renaming Machine/The Book« (2010), knjigo »Temporary Yours (1995-2015)« Dana Perjovschija in publikacijo, ki jo je izdala berlinska založba Archive Books, »The Art of Tadej Pogačar. From Institutional Parasitism to Reverse Recuperation, Agency and Solidarity«.

To ni prvi odkup knjig umetnika v mednarodne zbirke

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. in Galerija P74 sta zadnjih sedmih letih redna gosta na mednarodnih umetnostnih sejmih in na najpomembnejših sejmih knjig umetnika in umetniških publikacij v New Yorku, Los Angelesu, Parizu, Berlinu in Bruslju. Knjige umetnika, ki jih je izdal Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.  so uvrščene v številne najpomembnejše mednarodne javne in zasebne zbirke mdr. v zbirko MoMA New York, zbirko International Center of  Photography, New York; CNEAI=, Pariz; zbirko centra Georges Pompidou, Pariz; zbirko Muzeja moderne umetnosti Wasserburg; zbirko knjig umetnika Univerze South End, London idr.

Galerija P74 na mednarodnih umetnostnih sejmih zastopa inovativne in prodorne domače vizualne in intermedijske umetnice in umetnike: Tomaža Furlana, Dejana Habichta, Polonco Lovšin, Uroša Potočnika, Tadeja Pogačarja, Jožeta Baršija, Small but dangers, ter sodeluje z najpomembnejšimi vizualnimi umetniki regije: Sanjo Iveković, Daliborjem Martinisom, Mladenom Stilinovićem, Balintom Szombathyjem.

Dragi prijatelji, člani, kolegi, sodelavci, obiskovalci, vsi ki ste vključeni ali pa spremljate delo Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. (Galerija P74, KAPSULA) želimo vam srečno, veselo in uspešno 2016!

Ekipa Galerije P74 in KAPSULE

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže CLUSTER.