Skip to main content
P74 razstave 2016

Nina Kočar: Introspekter

By 12 januarja, 20162 marca, 2016No Comments

4. 2. – 28. 2. 2016
KAPSULA, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstav Ivane Bajec, Simona Kocjančiča v Galerijo P74 in razstavo »Introspekter« Nine Kočar v KAPSULO, v četrtek, 4. 2. 2016 ob 19.00 uri.

Kustosinja razstav je Nina Skumavc.


Nina Kočar, Brez naslova, 2011, flomaster na papirju, 10×15 cm

Človek in njegova narava sta temeljna pojma, s katerima se ukvarjamo že od nekdaj, saj se tičeta nas samih. In vendar sta kljub vsem znanim dejstvom ter znanstveno podprtim dokazom o delovanju in mišljenju človeka še vedno uganka, zaradi česar predstavljata področje neskončnih možnosti raziskovanja. Tudi Nino Kočar, ki jo v prvi vrsti zanima posameznik, predvsem njegova notranjost – vendar je pri tem potrebno poudariti, da gre za raziskovanje lastega jaza in vprašanj, ki so povezana z lastno osebnostjo, identiteto, samopodobo in iskanjem smisla. V tovrstni samorefleksiji neobhodno prihaja do vprašanj o zaznavi in realnosti. Za resnično jemljemo to, kar je pred našimi očmi, kar zaznavata naš um in čutila, pa vendar – ali je to resničnost? Ali je naša predstava resničnosti zgolj iluzija?

Na razstavi avtorica predstavlja dela na papirju iz serije Diving within, ki so nastala med letoma 2011 in 2012. Ob nekaj kolažih gre v večini za risbe s svinčnikom in tekste natipkane s pisalnim strojem. Dela na papirju so preprosta, sestavljena v večini primerov le iz zapisane izjave, ki jo ponekod spremlja obris človeške ali živalske figure. Izjave so jasne in kratke,  povezane so z avtoričino osebno zgodbo, lastnimi prevpraševanji, sklepi in lahko bi rekli spodbudami. In čeprav zapisan tekst deluje nevtralno, ni naključje, da avtorica uporablja stari pisalni stroj, kar daje zapisu specifično noto; lahko si predstavljamo nekoga, ki sedi za to analogno napravo kot tudi slišimo zvok, ki se sproži ob udarjanju na posamezne tipke.
Živali, ki jih Nina Kočar riše, bi lahko interpretirali kot nekakšne živalske varuhe, za katere so šamanistične kulture verjele, da nam dajejo energijo in nam v življenju stojijo ob strani.
Tako dela lahko razumemo kot koščke sestavljanke, ki nam dajejo vpogled v umetničnino raziskovanje lastne notranjosti, biti, razmislek o razvoju in rasti ter kažejo na nekakšno likovno terapijo, ki jo izvaja preko svojega ustvarjalnega procesa. Notranjo napetost in vsakodnevne bitke z lastnim jazom pretvori v podobe, za katerimi bi (upoštevajoč tudi besede) včasih lahko postavili piko, spet drugič vprašaj. Redukcija vizualnih elementov pripomore, da postane izjava-podoba oziroma izpoved avtorice bolj univerzalna, dostopna,  in nas sili, da poskušamo gledati globlje kot če bi zgolj brali ali poslušali dolgo, sentimentalno pripoved. Dela so intimna, osebna, a zaradi vsebine izredno občečloveška in nas zato ne pustijo brezbrižnih.

Spoznavanje lastne biti je za večino ljudi težko. Glavni razlog za to je strah pred tem, kaj bomo odkrili, saj se neradi zares soočamo sami s seboj. Vedno obstaja možnost, da zdrsnemo čez rob v zaslepljenost, iluzijo. Če potegnemo črto, lahko rečemo, da je na koncu pravzaprav edina resničnost-realnost to, da smo. Tako sami zase, kot in predvsem v odnosu do drugega.

Nina Kočar (1980, Ljubljana) je vizualna umetnica mlajše generacije. Po zaključku Srednje šole za oblikovanje in fotografijo je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2006 prejela priznanje za dosežke na področju slikarstva. Samostojno je razstavljala v Galeriji mladinskega centra v Velenju, skupinsko pa v Galeriji TIR Mostovna, v razstavišču v Veronika v Kamniku, v Galeriji Vžigalica, v Galeriji MC v Postojni. Leta 2011 je bila nominirana za Nagrado skupine OHO.

Nina Skumavc