Skip to main content
P74 razstave 2019

Nina Kočar: Vstopnineni

By 8 januarja, 201918 avgusta, 2020No Comments

5. 2. – 26. 2. 2019
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstav Nine Kočar in Lare Reichmann v Galerijo P74 v torek, 5. 2. 2019, ob 19.00 uri.

Kustosinja razstav je Nina Skumavc.

Nina Kočar, Vstopnineni

Ustvarjalni začetki Nine Kočar temeljijo na slikarstvu, vendar je nato za daljše obdobje našla ustreznejši jezik v medijih instalacije, risbe in besedila. V najnovejših delih se umetnica vrača k slikarskemu mediju in predeluje vprašanja jaza, posameznikove notranjosti in vprašanj povezanih s temami osebnosti, samopodobe in smisla. Ustvarjanje ji predstavlja proces samorefleksije in komunikacije z okolico, vendar namesto neposredne izpovednosti raje izkorišča večpomenskost in gibljivost jezika.
Slike na razstavi kažejo avtoričine izhodišča in nove pristope. Delo z naslovom Vstopnineni (2012) je zaključek prejšnjega slikarskega obdobja, hkrati pa nakazuje novo pot z vključevanjem besedila v sliko. Del tega ciklusa je nastal s preslikavo zgodnjih del iz časa študija. Gre za barvite, abstraktne podlage, naslikane v širokih potezah, ki tvorijo podlago za dodajanje in odvzemanje elementov. Odstranjeni kartoni (predhodno nalepljeni na platna) puščajo na površini odtrganine, ki tvorijo praznine med pastoznimi barvnimi nanosi in risarskimi dodatki. Abstraktna podlaga le na eni sliki ostane nedotaknjena, sicer pa jo preslika – spodnje plasti tako z različno intenzivnostjo prosevajo skozi nove nanose. Bistvena in najbolj opazna novost so napisi, ki postanejo središče podobe. Gre za avtorske besede in izjave, citate iz lirike, leposlovja ali strokovne literature. Na sliki I feel your frustration (2017) je napis postavljen v dveh vrstah; prvi del je naslikan v mavričnih barvah, beseda “frustration” pa je naslikana s črno in postavljena kompozicijsko ločeno, v centru. Delo Transformation (2017) ohranja prvotno slikarsko podobo z izjemo intenzivnih poškodb platna. V središču slike je napis, razdeljen v tri vrste, kot neke vrste anagram. Beremo lahko: “trans”, “form” in “ation” pri čemer je črka T zapisana obrnjena na glavo (tako da lahko preberemo to vrstico kot “a lion”).
Ni naključje, da je na sliki I feel your frustration besedni del, ki se nanaša na čutenje in odnos do drugega barvit. To lahko interpretiramo kot širok nabor čustev, ki jih doživljamo, medtem ko beseda frustracija kaže predvsem na negativne izkušnje, doživetja in psihična stanja. Odtrganine na slikah učinkujejo kot poškodbe, ponekod se s trganjem umetnica dokoplje do samega platna, kar ustvarja vtis krhkosti in razgaljenosti. Zapisi na slikah kaže na željo po neposredni komunikaciji z gledalcem. Hkrati so zapisani/naslikani tako, da omogočajo različna branja. S tem ponudijo gledalcu, da vstopi v igro pomenov in ob tem opazuje, kako se na zapisano sam odzove.

Nina Kočar (1980, Ljubljana) je diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2006 prejela priznanje za dosežke na področju slikarstva. Ustvarja v mediju slikarstva, prostorskih postavitev, ready made objektov, knjig umetnika. Samostojno je razstavljala v Domu kulture Kamnik, KAPSULI v Ljubljani, Trubarjevi hiši literature Ljubljana in Galeriji mladinskega centra v Velenju, skupinsko pa na 16. Mednarodnem festivalu medijskih umetnosti Pixxelpoint v Novi Gorici, v Galeriji TIR Mostovna, Galeriji Srečišče – Hostel Celica Ljubljana, razstavišču Veronika v Kamniku, Galeriji Vžigalica v Ljubljani ter v Galeriji MC v Postojni. Leta 2011 je bila nominirana za Nagrado skupine OHO.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.