Skip to main content
KAPSULA program 2017

Nika Rupnik, Feng šui

By 21 januarja, 20172 novembra, 2017No Comments

23. 2. – 17. 3. 2017
KAPSULA, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Nike Rupnik, “Feng šui” v KAPSULO in razstave Jaka Vatovca, “Pobožična depresija” v Galerijo P74 , v četrtek, 23. 2. 2017 ob 19.00 uri.

> Ob 18.30 bo potekal pogovor z umetnikoma, ki ga bo vodila kustosinja razstav, Nina Skumavc.
> Javni vodstvi po razstavah bosta v torek, 7. 3. in v torek, 14. 3. 2017 ob 18.00 uri.

Nika Rupnik v izbranih prostorih ustvarja site-specific instalacije, v katerih združuje slike, risbo, fotografijo in objekte. Njen postopek gradnje spominja na odrsko scenografijo, kjer umetnica ustvarja imaginarni svet, sestavljen iz zabeležk in vtisov realnega sveta. Vsak posamezen element instalacije je vezan na njen specifičen spomin. Niki Rupnik ta format izraza ustreza, saj je začasen, fragmentaren in minljiv.

Osnovni izrazni medij Nike Rupnik je risba. Enakovredno uporablja čopič, flomaster, svinčnik in šivano nit. Risba se nadaljuje tudi kot poseg na fotografije, ki prikazujejo zapuščeno arhitekturo mest. Zanimajo jo začasne situacije, ki kažejo na možnost sprememb. Na podoben način jo fascinirajo vlaki in motiv železniške proge; predstavljo ji mobilnost. Podobno kot mesto samo, pa vendar ga Nika Rupnik dokumentira kot prostor izolacije in odtujenosti.

Nika Rupnik za podlago risbe uporablja tudi nekonvencionalne nosilce, kot so blago, filc ali plastična folija. Različni prosojni materiali kot so pavs papir, folija in pleksi steklo so stalnica njenih postavitev. Prosojnost materiala spreminja ozadje podobe, s plastenjem pa ustvarja tudi njeno večplastnost. Prosojnost podlage omogoča tudi dodatno rabo svetlobe – te, ki je že v prostoru in dodatne, ki jo usmerja z reflektorji. Z njo poudarja posamezne elemente instalacije, se poigrava s sencami in manipulira s podobo. Podobo povečuje, pomnoži, ustvarja zrcalno sliko in gradi specifično atmosfero. S podobnimi prijemi obravnava tudi tridimenzionalne objekte. Barvite abstraktne strukture kot senco kažejo kontrasten siv blok, ki spominja na oblike zgradb.

Nika Rupnik ustvarja lastna prizorišča, ki so nosilci specifične atmosfere. Zaradi razporeditve in plastenja je gledalec vabljen, da sledi risarski liniji, se ustavlja ob fotografijah in opazuje prostorske objekte iz različnih kotov.

Detajli Nike Rupnik vsebujejo optične iluzije in trike, možno je videti več, kot se zdi na prvi pogled. Umetnica nedvomno zahteva pozornega in predanega opazovalca, ki se ne zadovolji s hipnim in površnim gledanjem.

 

Nika Rupnik (1991, živi v Ljubljani) je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu je leta 2012 diplomirala. Med študijem je semester preživela v Veliki Britaniji na Winchester School of Art. Trenutno zaključuje podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani

Samostojno je razstavljala na razstavah Cityjet, Kiosk Kino Šiška (2014) Brlog, Galerija Simulaker, Novo mesto (2013), Tristene, Galerija eMCe plac (2012). Sodelovala je na skupinskih razstavah doma in v tujini: Vojna in mir, Hiša kulture v Pivki (2016), Bienale neodvisnih, Kino Šiška, Ljubljana (2015), Gostovanje razstave grafična pomlad v Sarajevu, Akademija lepih umetnosti, Sarajevo (2015), Grafična pomlad, Center grafičnih umetnosti, Maribor (2015), 9 pod 29, Kibla, Maribor (2015), 9 pod 29, Kino Šiška, Ljubljana (2014), Vseeno, Sokolski dom, Škofja Loka (2014), Odkloni, Galerija GT22, Maribor (2014), Artefatto, Museo Revoltella, Trst, Italija (2013), 4. 4., Galerija Škuc, Ljubljana (2013), Transform, Teloglion, Solun, Grčija (2012), The Seven Billionth Citizen, Winchester, Velika Britanija (2012).