Skip to main content
KAPSULA program 2018

Nevena Aleksovski: Infinite scroll

By 10 decembra, 201722 avgusta, 2020No Comments

11. 1. – 31. 1. 2018
KAPSULA, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Infinite scroll Nevene Aleksovski v KAPSULO v četrtek, 11. 1. 2018 ob 19.00 uri.

Kustosinja razstave je Nina Skumavc.

Infinite scroll je prostorska intervencija in prva samostojna predstavitev Nevene Aleksovski v prostoru KAPSULE. Vsebinski vir njenega izraza je intimno doživljanje vsakdana, podobe in intervencija pa komentarji stanj in vpetosti v različne družbene in socialne mehanizme. Risbi se pridružujejo slike in prvič tudi objekti. Ob otvoritvi bo izšel tudi nov avtorski fanzin.

Nevena Aleksovski instalacijo prične graditi na obarvani steni. S tem zameji svoj prostor ustvarjanja. Na steno umešča slike in risbe, ki so nastale na različnih podlagah, v različnih tehnikah, tudi kot čačke z ogljem, ki jih zariše neposredno na steno. Podobe so poenostavljene, motivi jasno berljivi, formalne rešitve minimalistične. Zmaguje ploskovitost in črtne linije. Prepoznamo rastline, sadeže, dele človeškega telesa, žensko figuro, žanrsko pa portret, krajino in tihožitje – žanre, ki so klasično veljali za ženske. Razpoloženje na delih pogosto prinaša občutek tesnobe, izoliranosti, melanholičnosti. Slednje umetnica dosega z razdrobljenostjo del v postavitvi in z nedefininiranim, praznim prostorom, v katerem motivi lebdijo. Izrezani kosi papirja učinkujejo kot dodatna zevajoča luknja, ki zajeda podobo. Pogosto na podobah vidimo dvojice – par čevljev, dva obraza, dve drevesi, ki pa v odnosu učinkujejo odtujeni. Eksplicitno goloto figur lahko razumemo kot poudarjanje spola in na drugi strani kot popolno razgaljanje ujetih duševnih stanj. Čeprav so med ženskimi figurami manjše razlike, jih lahko razbiramo kot univerzalno žensko in hkrati avtoportret, ki kaže na aktiven subjekt in ne pasivno opazovalko. Kot ženska, kot ženska umetnica in tudi kot priseljenka, se Nevena ukvarja z različnimi vlogami in identitetami, med katerimi stalno prehaja in ki ji narekujejo vsakdan. Njena risarska in slikarska stilizacija spominjata na oblikovanje simbolov. Podobe vključujejo osnovne poteze za prepoznavanje motiva, zaradi česar so nekako univerzalne in jih gledalec zlahka prepozna – prav zato ima sprva občutek bližine.

Podobe in postavitev Nevene Aleksovske so kot rebus z več možnimi rešitvami in sprožajo neskončno igro asociacij in distance, h kateri pripomore nelagodje na samih delih. Gledalec nenehno ostaja nekje vmes, intimne zgodbe, ki stojijo za motivi, pa niso nikoli do konca razkrite.

Nevena Aleksovski (1984, Srbija) je leta 2008 diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih ilustracije, risbe, slikarstva in zinov. Za svoj umetniški zin je leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega poziva ZINE VITRINE dvatwozwei (DobraVaga / Kino Šiška). Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. V zadnjem letu je sodelovala na skupinskih razstavah Zini!, Sodobna zinovska produkcija v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Ljubljana; Neki piše v Galeriji Vodnikove domačije; JOŽE v Plečnikovi hiši, Ljubljana; Kaj je tvoje, nič ni tvoje!  v Galeriji Alkatraz, Ljubljana; Nekje končati, nekje začeti v Galeriji Ravnikar. Z ilustracijo za glasbeni plakat sodeluje pri projektu AppointMENT v okviru Festivala MENT (Kino Šiška, DobraVaga). Leta 2017 je sodelovala na mednarodnem festivalu ilustracije 36 Mountains v Zagrebu ter na Bienalu neodvisne ilustracije v Kinu Šiška. Ilustrirala je zbirko poezije Ljubica Rolanda Barthesa pesnice Ane Makuc, ki je bila leta 2016 nagrajena z Veronikino nagrado. Kot pedagoginja deluje v galerijah Škuc in Alkatraz v okviru različnih kulturno vzgojnih projektov za otroke in mladino. Živi in dela v Ljubljani.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo. Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.