Skip to main content
KAPSULA program 2018

Nevena Aleksovski: Svet je urok

By 5 novembra, 201818 avgusta, 2020No Comments

3. 12. – 10. 12. 2018
Layerjeva hiša, Kranj

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Nevene Aleksovski Svet je urok v galerijske prostore Layerjeve hiše v ponedeljek, 3. decembra 2018 ob 19.00 uri.

Motivi Nevene Aleksovski so jasno berljivi, podobe so poenostavljene in formalne rešitve skoraj minimalistične. Večkrat so narisani v dvojicah – par čevljev, dva obraza, dve drevesi, ki v odnosu delujejo odtujeno. Ženske figure so si med seboj podobne in ustvarjajo neko univerzalno podobo ženske, včasih gre celo za avtoportret. Nevena Aleksovski v večjih kompozicijah podobo ženske izpostavlja različnim vlogam in identitetam. Čeprav so narisane podobe prepoznavne in jih lahko beremo tako rekoč na ravni simbolov pa intimne zgodbe, ki stojijo za njimi, nikoli niso do konca razkrite.

Nevena Aleksovski (1984, Bor, Srbija) je leta 2008 diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih ilustracije, risbe, slikarstva in zinov.
Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji, Nemčiji in na Hrvaškem. V letu 2018 se je samostojno predstavila v KAPSULI, Ljubljana, na skupinskih pa v MGLC, Ljubljana; Galeriji Vodnikove domačije, Ljubljana; v Galeriji Alkatraz, Ljubljana in Galeriji Ravnikar. Ilustrirala je zbirko poezije Ljubica Rolanda Barthesa pesnice Ane Makuc, ki je bila leta 2016 nagrajena z Veronikino nagrado. Kot pedagoginja deluje v galerijah Škuc in Alkatraz v okviru delavnic za otroke in mladino. Živi in dela v Ljubljani.

Razstava je del V. Konvencija Blind Date Ljubljana 2018