Skip to main content
Novice

Izid novega Zvezka o umetnosti in nove knjige umetnika

By 30 aprila, 2018No Comments

Galerija P74 z veseljem napoveduje izid novega Zvezka o umetnosti Dislocirano tretje oko in slikanje. OM produkcija. Poskus zabeležke Maje Krajnc in izid nove knjige umetnika Tadeja Pogačarja Naša žena.

Besedilo Maje Kranjc Dislocirano tretje oko in slikanje. OM produkcija. Poskus zabeležke se posveča eksperimentalni umetniški produkciji OM produkcije, kolektivu, ki je nastal leta 1975 v Ljubljani, zadnji dve desetletji pa deluje v Kopru. V sredini sedemdesetih let je bila eksperimentalna scena v Jugoslaviji izredno živa. Filmi so bili distribuirani in predstavljani skozi mrežo petnajstih alternativnih in avantgardnih filmskih festivalov. Med letoma 1977 in 1987 je v okviru OM produkcije nastalo več kot štirideset impresivnih eksperimentalnih filmov, ki jih podpisuje nekaj več kot ducat (fiktivnih) avtorjev. Ti filmi so postali pomemben del domače filmske eksperimentalne zgodovine. Zdenko Vrdlovec jih v svojem pregledu Zgodovine filma na Slovenskem 1896-2011 označuje kot »neprimerljive z vsem, kar je dotlej nastalo v slovenskem filmu.« Besedilo Maje Kranjc je eden od redkih analitičnih zapisov o domači eksperimentalni filmski produkciji sedemdesetih. Besedilo zaradi njegove izjemne aktualnosti in dragocenosti ponatiskujemo. Besedilo je bilo prvič objavljeno v reviji KINO! 11. 12. 2010.

Izbrane naslovnice revije Naša žena, ki so izšle med leti 1960 in 1970 sestavljajo notranjo strukturo nove knjige umetnika Tadeja Pogačarja. Gre za podobe, ki v času ekonomske ekspanzije Jugoslavije in njenega samoupravnega socializma doživljala gospodarski razcvet,

reprezentirajo moderno žensko in hkrati odslikujejo tedanje dominantne ideologije: od kulta socialistične obnove in dela, do ideologije potrošnje, ki podobo delavke nadomesti s podobami manekenk in popularnih medijskih osebnosti. Revija Naša žena izhajala vse od leta 1945. Izdal jo je Glavni odbor AFŽ Slovenije (Protifašistična fronta žensk), revija pa se je želela aktivno vključiti v tok družbenega dogajanja in sooblikovati podobo slovenske moderne ženske.

Zvezek o umetnosti Dislocirano tretje oko in slikanje. OM produkcija. Poskus zabeležke Maje Krajnc in nova knjige umetnika Tadeja Pogačarja Naša žena sta na voljo v Galeriji P74.