Skip to main content
Razstave 2021

Nagrada skupine OHO 2021

By 6 aprila, 20214 julija, 2022No Comments

Foto: Arhiv Galerije P74

Razstava nominirancev
17. – 27. 5. 2021
Center in Galerija P74

______

> postavitev Nagrada skupine OHO 2021

V Galeriji P74 v Ljubljani je v petek, 14. 5. 2021 strokovna žirija razglasila zmagovalko letošnje Nagrade skupine OHO. To je Lene Lekše . Nagrado je prejela za novo delo Strategije požvižgavanja.

Strokovna žirija v sestavi Polonca Lovšin, Lenka Đorojević, Igor Španjol je v izjavi zapisala: »Gre za minimalistično zvočno delo. Avtorica je brez besed, precizno in kritično obravnava specifične okoliščine dela v dobi pandemije. Delo je pogumno, humorno in kritično hkrati. Nekoliko tvegana odločitev avtorice, da kot samostojno delo predstavi posnetek komuniciranja skupine sodelujočih žvižgačev na daljavo, je bila poplačana in nagrajena.«

Letošnji nominiranci Nagrade skupine OHO so Jošt Franko, Dalea Kovačec, Lene Lekše, Neja Tomšič. Razstava njihovih del bo na ogled v Galeriji P74 od ponedeljka 17. maja do 27. maja 2021.

Zmagovalki in nominirancem iskreno čestitamo!

Jošt Franko (r. 1993)  je vizualni umetnik in fotograf. Njegovo delo se osredotoča na tuja in domača socialna vprašanja v okviru interdisciplinarnih projektov, ki obravnavajo skrite, spregledane in nevidne teme. Njegova praksa temelji predvsem na fotografiji, videu, instalacijah, kolažih in besedilu. Magistriral je na Goldsmith College, na Univerzi v Londonu.

Dalea Kovačec (r. 1993) trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu je leta 2016 diplomirala. Leta 2018 je prejela Nagrado Univerze v Ljubljani. Sodelovala je na več skupinskih razstavah in samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini.

Lene Lekše (r. 1995) je leta 2018 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer zaključuje magistrski študij. V času študija se je v okviru izmenjave šolala na Akademiji Minerva v Groningenu ter v Talinu na umetniški akademiji EKA. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah v Talinu, Ljubljani, Celju, Novem mestu. Je dobitnica dveh priznanj ALUO in štipendistka Mestne občine Ljubljana.

Neja Tomšič (r. 1982) je vizualna umetnica in pesnica, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je svoja dela predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Po akademiji je študirala na doktorskem študiju na Fakulteti za humanistične študije, kjer je raziskovala pojav dokumentarnega filma v sodobni umetnosti.