Skip to main content
P74 razstave 2015

Nagrada skupine OHO 2015

By 3 maja, 20151 junija, 2015No Comments

15. 5. – 30. 5. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
10 let Nagrade skupine OHO


Foto: Dokumentacija Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.

Razstava nominirancev Nagrade skupine OHO 2015 in razglasitev letošnjega zmagovalca

Vljudno vabljeni na slavnostno podelitev Nagrade skupine OHO 2015, osrednje nacionalne nagrade namenjene mladim vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. Leta, v Center in Galerijo P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana v petek, 15. 5. 2015 ob 19.00 uri.

Letošnji nominiranci so: Tia Avsec, Boris Beja, Ana Legčević, Lenka Đorojević in Matej Stupica.

Strokovno komisijo Nagrade skupine OHO v letu 2015 sestavljajo: Goran Trbuljak (vizualni umetnik, Zagreb), Alenka Gregorič (kustosinja, Mesna galerija, Ljubljana), Nina Skumavc (umetnostna zgodovinarka, Center in Galerija P74, Ljubljana).

Prejemnika Nagrade skupine OHO 2015 sta Lenka Đorojević in Matej Stupica.

Nominiranci Nagrade skupine OHO 2015

Tia Avsec (r. 1990) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer kiparstvo. Tu nadaljuje tudi podiplomski študij. V svojih aktualnih projektih se ukvarja s prostorskimin postavitvami, ki vključujejo plišaste igrače in video. Pri tem jo zanima človeški pogled na živali, ki ga raziskuje skozi živalske frazeme, simboliko in dokumentarne filme o živalih. V letu 2014 je za svoje delo prejela Prešernovo nagrado za študente.

Boris Beja (r. 1986) je diplomiral je na Naravoslovnotehnični fakulteti in na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kinparstvo. Samostojno in skupinsko razstavlja doma in v tujini mdr. v Mariboru, Ribnici, Celju, Ravnah na Koroškem, Novem mestu, Ljubljani, Berlinu, Trstu. Od leta 2014 je asistent umetniškega vodje Galerije Škuc.

Ana Legčević (r. 1984) je absolventka slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Deluje na področjih konceptualne umetnosti, instalacije in slikarstva. Razstavljala je na skupinski razstavi Transform v Galeriji Constantin Brancusi v Bukarešti in razstavi Pravočasno v ljubljanski Galeriji Škuc. Leta 2014 je za delo Štetje/kajenje prejela nagrado ALUO.

Lenka Đorojević (r. 1982) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Trebinju v Bosni in Hercegovini, dodatno pa se je izobraževala na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Leta 2013 je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. S samostojnimi ali skupinskimi projekti, intervencijami in razstavami sodeluje doma in v tujini. Je soustanoviteljica Društva za zvočno in vizualno umetnost OFFTIR.
Matej Stupica (r. 1987) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo, v Ljubljani. Je intermedijski ustvarjalec, ki deluje na področju vizualne umetnosti in večmedijskih instalacij. Kot ilustrator redno objavlja v sobotni prilogi časopisa Dnevnik, Objektiv. Za delo na vizualnem področju je leta 2008 prejel Nagrado ALUO za posebne umetniške dosežke, leta 2011 pa študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Sodeloval je na več skupinskih in samostojnih razstavah.

Več o Nagradi skupine OHO

  • Nagrado skupine OHO letos podeljujemo že deseto leto zapored. Namenjena je mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, ki ustvarjajo v vizualnih medijih slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacij, performansa in novih medijev. Podeljuje se posameznici/posamezniku in vključuje šesttedensko bivanje v ZDA, samostojno razstavo v Ljubljani in odkup dela.
  • Kriterij za dodelitev nagrade je inovativnost in kreativnost umetniškega dela, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Cilj Nagrade skupine OHO je podpora mladim ustvarjalcem in aktivna pomoč pri njihovem uveljavljanju. Z nagrado želimo ustvarjati pozitiven kontekst kreativnosti in inovativnosti, ter mlade pomakniti z družbene margine v sredino družbenega zanimanja.
  • Nagrada nosi ime po pomembni neo-avantgardni skupini OHO, ki je s svojim prelomnim, inovativnim delovanjem v slovensko kulturo vpeljala najsodobnejše umetnostne trende.
  • Nagrada je del širše mednarodne evropske mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ustanovljene leta 2006. Mreža povezuje producente in organizatorje sorodnih nagrad, ki se podeljujejo za aktualne dosežke na področju sodobne vizualne umetnosti.
  • Dosedanji nagrajenci Nagrade skupine OHO so: Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst.
  • Ustanovitelj Nagrade skupine OHO je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v tesnem sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York.

Glavni sponzor Nagrade skupine OHO je KD Group d.d. in AS – Adriatic Slovenica.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.