Skip to main content
P74 razstave 2014

Nagrada skupine OHO 2014

By 28 aprila, 201419 maja, 2014No Comments

Razstava nominirancev “Nagrade skupine OHO 2014” in razglasitev letošnjega zmagovalca

Vljudno vabljeni na slavnostno podelitev “Nagrade skupine OHO” 2014, osrednje nagrade namenjene mladim vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta v Center in Galerijo P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana v petek, 9. 5. 2014, ob 19. uri.

Letošnji nominiranci so: Sanela Jahić, Špela Petrič, Ištvan Išt Huzjan, Staš Kleindienst.

Letošnjo strokovno komisijo sestavljajo: Martina Vovk (Moderna galerija, Ljubljana), Janka Vukmir (umetnostna zgodovinarka, kritičarka; Zagreb), Nina Skumavc (umetnostna zgodovinarka, Center in Galerija P74, Ljubljana).

Prejemnik Nagrade skupine OHO 2014 je Staš Kleindienst

O nagradi

“Nagrado skupine OHO” letos podeljujemo že devetič zapored. Namenjena je mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, ki ustvarjajo v vizualnih medijih slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacij, performansa in novih medijev. Kriterij za dodelitev nagrade je inovativnost in kreativnost umetniškega dela, ki je nastalo v zadnjih dveh letih.

Cilj “Nagrade skupine OHO” je podpora mladih ustvarjalcev in aktivna pomoč pri njihovem uveljavljanju. Z nagrado ustvarjamo pozitiven kontekst delovanja, kreativnosti in inovativnosti, ter mlade pomakniti z družbene margine v sredino družbenega zanimanja.

Nagrada nosi ime po znani neo-avantgardni skupini, ki je s svojim inovativnim delovanjem v slovensko kulturo vpeljala najsodobnejše umetnostne trende.

Dosedanji nagrajenci “Nagrade skupine OHO” so: Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver.

O letošnjih nominirancih (po abecednem redu)

Ištvan Išt Huzjan (r. 1981) je dilomiral na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah let 2005. V letu 2009 je zaključil podiplomski program na Rijksakademie v Amsterdamu na Nizozemskem.  Med leti 2010 in 2012 je bival na več umetniških rezidencah mdr. v Seulu in Antwerpnu. Razstavljal je na več skupinskih in samostojnih razstavah v Bruslju, Antwerpnu, Reki, Koelnu, Dunaju, Benetkah, Kopru, Ljubljani.

Sanela Jahić (r. 1980) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2010 je kot štipendistka Ministrstva za kulturo RS končala študij mednarodne smeri »Umetnost v javnem prostoru in nove umetniške strategije« na Bauhaus Univerzi v Weimarju. Leta 2011 je gostovala v rezidenčnem programu projektnega prostora Appendix v Portlandu (ZDA). Svoja dela je predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, mdr. v  Portlandu (ZDA), Berlinu, Pragi, Benetkah, Moskvi, Tokiju, Leipzigu, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru, Novi Gorici, Ljubljani.

Staš Kleindienst (r. 1979) je leta 2009 magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je zaključil študij slikarstva. Poleg lastnega umetniškega dela deluje tudi v skupini Reartikulacija in Trie ( s Sebastjanom Lebnom). Razstavljal je na številnih razstavah doma in v tujini, mdr. v New Yorku, Istanbulu, Berlinu, Baslu, Petersburgu, Idriji, Ljubljani.

Špela Petrič (r.1980) je univerzitetna diplomirana biologinja in magistra umetnosti. V umetniškem ustvarjanju prepleta naravoslovje, novi mediji in performans. Pri delu apropriira znanstveno metodologijo in terRabiologijo (ontološki pristop k evoluciji in teraformativnosti življenja na Zemlji). Je članica Hackterie. Svoje delo je predstavila na številnih razstavah, festivalih in izobraževalnih dogodkih doma in v tujini, mdr. na Ars Electronica, Playaround, Harvard, Metamorphosis, Arscope.

Ustanovitelj “Nagrade skupine OHO” je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v tesnem sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York.zavod PARASITE je tudi soustanovitelj in partner mednarodne mreže “Young Visual Artist Awards” Awards (http://www.yvaa.net/) in organizacije “Center for Exchange in Visual Art”.

Glavni sponzor nagrade je že 9. leto zapored KD Group d.d.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.
Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.