Skip to main content
P74 razstave 2013

Nagrada skupine OHO 2013

By 29 aprila, 201330 maja, 2013No Comments

10. 5.– 28. 5. 2013
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
Odprtje razstave nominirancev in podelitev nagrade

Vljudno vabljeni na slavnostno podelitev Nagrade skupine OHO 2013, osrednje nacionalne nagrade za vizualno umetnost namenjene mladim vizualnim ustvarjalkam in ustvarjalcem in razstavo nominirancev v Center in Galerijo P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana v petek, 10. 5. 2013 ob 19.00 uri.

Nominiranci letošnje Nagrade skupine OHO so: Veli Silver, Meta Grgurevič, Dominik Mahnič, Oliver Pilić.
Prejemnik Nagrade skupine OHO 2013 je Veli Silver

Letošnjo strokovno komisijo sestavljajo: Janka Vukmir (umetnostna zgodovinarka in kritičarka, Zagreb), Tomaž Furlan (intermedijski umetnik, Škofja Loka, Ljubljana) in Miran Mohar (AVA, Ljubljana).
Ustanovitelj Nagrade skupine OHO je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., ki je tudi soustanovitelj in partner mednarodne mreže Young Visual Artists Awards in organizacije Center for Exchange in Visual Arts.

2013razstava-OHO_press
Foto: Dejan Habicht

O nagradi
Nagrado skupine OHO letos podeljujemo že osmo leto zapored. Namenjena je mladim vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta za dela izvedena v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in perfomansa. Kriterij za dodelitev nagrade je kvaliteta in inovativnost umetniškega dela, ki je nastalo v zadnjih dveh letih.

Cilj Nagrade skupine OHO je podpora mladih ustvarjalcev in pomoč pri uveljavljanju. Z nagrado želimo ustvariti pozitivni kontekst delovanja, kreativnosti in inovativnosti, ter mlade pomakniti z družbene margine v sredino družbenega zanimanja. Nagrada nosi ime po skupini OHO, neoavantgardni umetniški skupini, ki je s svojim inovativnim delom v slovensko kulturo vpeljala najsodobnejše umetnostne trende. Skupina OHO v svojem delovanju zagovarjala koncept novega človeka in drugačne civilizacije, ki je odprta povezovanju, sožitju, toleranci in svobodnemu izrazu.

Podporniki in sofinancerji Nagrade skupine OHO so: The Foundation for a Civil Society, New York; Trust for Mutual Understanding, New York; ISCP, New York; Evropska kulturna fondacija, Amsterdam; Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Ministrstvo za kulturo RS.

Glavni sponzor Nagrade Skupine OHO:

adriatic-logo

O letošnjih nominirancih (po abecednem redu):

Veli Silver (Velibor Barišić), rojen1983. Leta 2004 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letih 2005 – 2006 je sodeloval v izmenjalnem programu in gostoval na Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto (FBAUP), na Portugalskem. Od leta 2009 deluje v duetu »Veli&Amos« z Amosom Angelesom. Veli Silver je razstavljal na več samostojnih razstavah v Zurichu, Berlinu, Mariboru, Velenju in več skupinskih razstavah v Gradcu, Zurichu, Luzernu, Mariboru in Ljubljani. Je prejemnik več nagrad mdr. prve nagrade na Zhdk-Technopark 2012, prve nagrade Essel Award 2007, druge nagrade diplomantov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Veli Silver je o svojem delu zapisal:
»Uporabljam jezik, kode, besede, osebnosti orientacijske znake in vse to transformiram v meni lasten kontekst in estetiko, večino z samoironijo. S taktiko privabljanja pozornosti osvetljujem problem in meje naše dejanske realnosti. Materiale, ki jih v delih uporabljam, so vedno podrejeni ideji mojega dela in so zato pazljivo izbrani. Moje ustvarjanje temelji v grafitiranju in v letiht sem dodobra raziskal javni prostor, meje, aktivizem in demonstracije. Naj gre za umetnost v javnem prostoru ali v galeriji, vedno se igram z dano lokacijo in skušam transformirati prostor. Publika mi je zelo pomembna. S pomočjo mojih del želim osvetliti določene teme in vprašanja, vendar ne moraliziram posameznih situacij.«

Meta Grgurevič, rojena 1979. Leta 2007 končala podiplomski študij Arti Visive e Discipline dello Spettacolo, smer slikarstvo na Likovni Akademiji Lepih Umetnosti v Benetkah. Živi in dela, v Ljubljani. Samostojno je razstavljala mdr. v Ljubljani, Helsinkih, Mariboru, Novem Mestu, Celju, na skupinskih pa na Dunaju, Helsinkih, Ljubljani, Celju, New Yorku, ……. Sodelovala je na več rezidencah v New Yorku, Helsinkih, Ljubljani, Bitoli. Je dobitnica delovne štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije (2010) in dobitnica štipendije za nadarjene Mestne Občine Ljubljana (2002-2006).

Meta Grgurevič je o svojem delu zapisala:
»Ustvarjalni proces je zame nenehen proces ucenja, ki poteka v dveh smereh: 1. razumeti tehnicne znacilnosti likovnega medija, razumeti sistem delovanja in moe ucinka ter ga v koncni fazi znati uporabljati. 2. razumeti zgodovinski razvoj in ozadje medija. Brskanje po zgodovini znanosti, filma ali literature, z namenom, da bi odkrila vse znacilnosti medija, me pripelje do zanimivih nakljucnih fragmentov zgodovine v katerih najdem zame ocitne analogije s sodobnim casom. Le te mi pomagajo pri razumevanju in sirjenju vsebine mojega dela. Skozi svojo vizijo in dojemanje svojega trenutnega polozaja in odnosa do okolja v katerem zivim, jih reinterpretiram ter vcasih bodisi posredno ali nep­ osredno aktualizira.«

Dominik Mahnič, rojen1981. Med leti 2002-2006 je študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letu 2007 je en semester preživel na Novi Zelandiji na Wanganui School of Design. Leta 2008 je diplomiral na ALUO, v letih 2008-2010 pa nadaljeval študij na postdiplomskem študiju na ALUO v Ljubljani. Samostojno je razstavljal v Ljubljani in Logatcu, na skupinskih razstavah pa v Ljubljani, Zagrebu, Mariboru, Milanu, Leipzigu, Karlsruhe, Trbovljah, Skopju in Jesenicah.

Dominik Mahnič je o svojem delu zapisal:
»Umetnikova kuhinja je internetna serija v kateri obravnavam izpuščena poglavja, oziroma tisto, kar vas ne naučijo na nobeni umetniški akademiji; in to je kako pripraviti okusen obrok za čim manj denarja in s tem poceni priti do občutka sitosti«.

Oliver Pilić, rojen 1978. Po maturi na Srednji šoli tiska in papirja v Ljubljani, se je vpisal na Akademijo za likovne umetnosti v Zagrebu (2004-2005). V letih 2008-2012 je študiral na Akademiji za vizualne umetnosti, A.V.A. v Ljubljani, kjer je leta 2012 diplomiral. Samostojno je razstavljal v Kamniku in Domžalah, skupinsko pa v Ribnici, Kamniku, Ljubljani in Mariboru.

Oliver Pilić je o svojem delu zapisal:
»V dejavnosti današnje umetnosti me zanimajo predvsem razmerja med (galerijskim) prostorom in ready-made objektom, ter med ideološkim poljem in neko podobo ali objektom danes. Prav tako se mi zdi ključno vprašanje pojmovanja reprodukcije in originala, ter kako ju definirati v razmerju do sodobnih umetniških praks. Saj namreč velja, da je danes umetnostna ‘forma’ relacijskega značaja, ki temelji na človeških razmerjih, torej družbenih odnosih, srečevanjih, dogodkih, itd.«

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.