Skip to main content
P74 razstave 2014

Milena Usenik: Izgubljeni pop art

By 19 marca, 201421 aprila, 2014No Comments

25. 3. – 15. 4. 2014
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave IZGUBLJENI POP ART Milene Usenik v Center in Galerijo P74, v torek, 25. 3. 2014 ob 19.00 uri.

Pred otvoritvijo vabljeni na pogovor z umetnico ob 18.30 uri v Galerijo P74. Pogovor bo vodila kustosinja razstave Mojca Grmek.


Milena Usenik, Naročje II., z dovoljenjem umetnice

Razstava Izgubljeni pop art je prva zaokrožena predstavitev zgodnjega ustvarjanja Milene Usenik, ki je v domači umetnostni zgodovini ostalo spregledano. Gre za slikarska dela, ki so nastala med leti 1971 in 1976 in so svojevrsten, izviren hibrid med pop artom in op artom.

“Eno zanimivejših del in tudi eno prvih iz tega obdobja nosi naslov »Pentlja I« (1972), ki je razgrnjeno na vertikalno usmerjenem diptihu; takšno razgrinjanje slik na več ločenih, a povezanih platnih je ena ključnih pridobitev tega obdobja in ostane stalnica tudi nadalje. Slika prikazuje, preprosto rečeno, monumentalno stilizirano žensko figuro v približanem dopasnem izrezu, ki ima okrog vratu zavezano progasto ruto.

Pri tem je figura z obrisno risbo na monokromnem modrem ozadju zgolj nakazana, medtem ko ruta z značilno opartistično »gibljivo« podobo v trenutku pritegne pozornost. Ta slika je ključnega pomena za razumevanje problematike, ki je zanimala Usenikovo v tem obdobju. Očitno je, da motiv izhaja iz značilne tematike pop arta, ki temelji na ideji ironično kritičnega odražanja vsakdanjika sodobne potrošniške družbe, v tem okviru pa še posebej izpostavlja problematiko uporabe ženskega telesa kot objekta (želje) v množičnih medijih in popularni kulturi.”

(Mojca Grmek)


Milena Usenik, Pentlja I, 1972, z dovoljenjem umetnice

Milena Usenik (r. 1934 na Blokah) je slikarstvo študirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1965 pri prof. Maksimu Sedeju diplomirala in nato leta 1968 pri prof. Gabrijelu Stupici končala še slikarsko specialko. S svojimi deli se je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja v Logatcu in Ljubljani. Leta 1973 je prejela posebno priznanje na razstavi slovenskih likovnih umetnic v Umetnostnem paviljonu Slovenj Gradec; priznanje na  1. bienalu male slike Mini prix Lucas ’93, na Bledu; in Grand Prix, na 2. bienalu male slike Mini prix Lucas ’95, Ljubljana. Samostojno je razstavljala v Ljubljani, Novem Mestu, Ajdovščini, Kopru, Ribnici, Cerknici, Ljutomeru, Mariboru, Celju, Domžalah, Sežani, New Yorku. Skupinsko se je predstavila na galerijah v Škofji Loki, Celju, Kranju, Somboru, Slovenj Gradcu, Kopru, Piranu, Sarajevu, Ajdovščini, Bledu, Dubrovniku, Bonnu, Dunaju, Gorici idr.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.