Skip to main content
P74 razstave 2012

Mihael Giba: Trust me I trust you

By 27 februarja, 20122 aprila, 2012No Comments

9. 3.–28. 3. 2012
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
Odprtje:petek, 9.3. 2012 ob 19.00 uri; ob 19.30 uri vodstvo po razstavi (vodi Mihael Giba)

Kustosinja projekta: Yasmin Martin Vodopivec

Mihael Giba je hrvaški intermedijski umetnik, ki v Sloveniji svoje delo samostojno predstavlja prvič. Osredotoča se na področje vizualizacije podatkov in za svoja umetniška dela razvija tudi računalniške programe, ki služijo kot osnova za delovanje instalacij. Projektom Mihaela Gibe je skupno, da z njimi kartografira tako individualne kot globalne družbene fenomene.

Razstava TRUST ME I TRUST YOU predstavlja istoimensko delo sestavljeno iz serije petih knjig umetnika z enakim formalnim značajem in eleganco umetnikove konceptualne poezije. Gre za sklop pravnih dokumentov in mednarodnih pogodb, ki jih je podpisala hrvaška vlada in jih je avtor preoblikoval v svoj umetniški jezik, ki deluje kot  transfer med gledalcem in jezikom birokracije. Razstavo poleg knjig dopolnjuje še projekcija, ki podatke iz zasedanja parlamenta kategorizira v skupine kot so šport, kultura, ekonomija idr. in jih predstavi kot podobe digitalne pokrajine.

Izbrani način mappinga izhaja iz umetnikove želje po bolj neposrednem dialogu med državo in državljani. Z vizualizacijo podatkov učinkovito prehaja od konkretnega k abstraktnemu, da bi se nato ponovno vrnil h konkretnemu. To prehajanje Lev Manovich opredeli kot izziv umetnosti podatkov, ki ni v tem, kako bi preslikali abstraktne in neosebne podatke na nekaj pomenljivega in lepega ampak preverili, kako predstaviti osebno in subjektivno izkušnjo osebe, ki živi v družbi podatkov. [1]

Mihael Giba (1985, Varaždin) je končal slikarstvo na Akademiji za umetnost Univerze v Splitu, kjer je sedaj zaposlen kot višji asistent pri predmetu elektronska slika in digitalna fotografija.. Je član mednarodne umetniške mreže Zebra, ki je ustanovila razstavni prostor Greta v Zagrebu. Redno razstavlja na individualnih in skupinskih razstavah na Hrvaškem. V Sloveniji je leta 2010 v sodelovanju z Daliborjem Martinisom predstavil svoj potujoči projekt Global Picture.


[1] Lev Manovich, Data Visualisation as New Abstraction and Anti-Sublime (Berlin 2002) www.manovich.net