Skip to main content
P74 razstave 2013

Miha Štrukelj: 1415 kvadratov, približno

By 14 septembra, 201313 oktobra, 2013No Comments

20. 9. – 11. 10. 2013
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Mihe Štruklja v Center in Galerijo P74, v petek, 20. 9. 2013, ob 19. uri.

Pred otvoritvijo napovedujemo:
Petek, 20. 9. 2013, ob 18.30, vabljeni na pogovor z Miho Štrukljem

Miha Štrukelj v svojem delu izkorišča slikarski in risarski medij, da bi z njima prevpraševal medij sam, kot tudi sam proces ustvarjanja. S procesualnim pristopom gledalcu odpira vpogled v vse faze nastanka umetniškega dela.
Motivni svet, ki ga Štrukelj obvladuje v svojih slikah, je sprvaj črpal iz medijskega sveta in medmrežja, kasneje pa se je osredotočil na urbane krajine, kjer je uspešno kombiniral realne in fiktivne elemente ali zgolj abstrahiral realne topologije. Urbani prostori so definirani z arhitekturo, lokacijami in predmeti, ki ustvarjajo napetosti: prazni, pozabljeni, nenaseljeni prostori, ki nastopajo kot nekaj vmesnega, nedoločenega.

Štrukelj je skozi leta razvil lastnen način dela. Pri ustvarjanju slike ali risbe pušča v delu prazna polja, od tu ga je vodila pot k “razširjeni sliki” in “razširjeni risbi”, ko sta slika in risba zapustili svoj nosilec in se razširila v fizičen prostor. Sam proces dela prične z izborom motiva s fotografije ali iz realnega okolja, kamor naseli anonimnega posameznika. Podlaga dela je mreža, ki prinaša formalni red v novonastali
kaos disparatnih elementov. Mreža je hkrati element slikarske tradicije. V instalaciji mreža prehaja med realnimi in imaginarnimi prostori zato sliki omogoča, da kaže različne plasti svoje upodobitve.

Miha Štrukelj v Centru in Galeriji P74 napoveduje predstavitev štirih slikarskih del, ki so nastala v zadnjih treh letih. Tri dela temeljijo na raziskavi arhitekture mesta Ljubljana, predvsem aktualnih trendov poseljevanja in spreminjanja družbene in fizične podobe mesta. Zadnje večje delo, triptih, je nastalo po principu kolaža urbanih prostorov, ki je sicer značilno za njegove prostorsko-specifične postavitve.

Miha Štrukelj (r. 1973) je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu je končal tudi podiplomski študij slikarstva. Živi in dela v Ljubljani. Za svoje delo je prejel več nagrad in štipendij mdr.: nagrado Henkel Drawing Award (2008) in nagrado fundacije Pollock-Krasner (2008-2009). Bival je na več mednarodnih umetniških rezidencah mdr. v New Yorku in Dublinu. Leta 2002 je bil predstavljen v publikaciji Vitamin P: New Perspectives in Painting. Samostojno in skupinsko je sodeloval na številnih mednarodnih razstavah v New Yorku, Parizu, Pekingu, Madridu, Dunaju, Bologni, Bonnu, Benetkah, Torinu, Rigi, Baslu, Berlinu, Frankfurtu, Bruslju, Bratislavi, Sarajevu, Zagrebu idr. Leta 2009 je uspešno zastopal Slovenijo na 53. Beneškem bienalu v Benetkah.

Vabljeni!

Sponzor razstave: Cockta

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL, Oddelek za kulturo.