Skip to main content
Novice

Mednarodno srečanje mreže Young Visual Artist Award v Zagrebu

By 17 junija, 201822 junija, 2018No Comments

Pred dnevi se je zaključilo mednarodno srečanje mreže Young Visual Artist Award, ki združuje dvanajst nevladnih organizacij srednje in vzhodne Evrope. Te podeljujejo nacionalne nagrade mladim sodobnim vizualnim umetnicam in umetnikom. Tokratni gostitelj srečanja je bil Institut za sodobno umetnost iz Zagreba. Poleg članov mreže iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Madžarske, Kosova, Makedonije, Črne Gore, Srbije in Slovaške se je srečanja udeležil tudi Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.,iz Ljubljane, ustanovitelj Nagrade skupine OHO za mlade vizualne umetnike. Srečanja sta se udeležila izvršna direktorica Residency Unlimited Nathalie Anglès in programski direktor Boshko Boskovic ter Wendy Luers, ustanoviteljica mreže leta 1990 v Pragi. S povezavami, ki jih je ta mreža ustvarila in negovala, je pomembno vplivala na razvoj nevladnih organizacij, ki delujejo na področju sodobne umetnosti in kulture.

Srečanje se je pričelo s poročili o delovanju v zadnjih dveh letih ter zaskrbljujoči kulturni in politični situaciji. Sprejeta je bila skupna deklaracija, ki z zaskrbljenostjo opozarja na primere cenzure, omejevanje ustvarjalne svobode in naraščujoč trend populizma v Evropi.

Nov rezidenčni partner mreže YVAA Residency Unlimited je upravičil pričakovanja sodelujočih, saj se umetniki praviloma navdušeni vračajo iz nove njujorške rezidence. Boskovic je izpostavil pomen dobre predhodne priprave rezidentov, saj jim zgolj tako lahko zagotovijo optimalne pogoje delovanja. Srečanje je vključevalo študijske obiske številnih umetnostnih in kulturnih institucij od Galerije Nova, Galerije Akademia Modern, Galerije hrvaškega društva oblikovalcev, Muzeja za umetnost in obrt, društva Oris, Muzeja sodobne umetnosti, skvota Medika do ateljejev Žitnjak. Mednarodno srečanje YVAA se je zaključilo v Reki z obiskom Muzeja moderne in sodobne umetnosti ter izborom in podelitvijo nagrade Radoslav Putar za mlade vizualne umetnice in umetnike.

 

Trinajsta edicija Nagrade skupine OHO

Letošnja nagrajenka Nagrade skupine OHO Neža Knez je že prejela vprašalnik Residency Unlimited. Z njim ameriški organizator pridobi osnovne podatke o ustvarjanju umetnika in njegovih načrtih za osemtedensko rezidenco. Za Slovenijo je rezerviran termin v septembru in oktobru. Po vrnitvi v Ljubljano bo umetnica v Galeriji P74 v januarju 2019 pripravila samostojno razstavo.

Nagrado skupine OHO za mladega vizualnega umetnika je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike. Podeljujemo jo od leta 2006. V zadnjih letih so jo prejeli Simon Hudolin (2017), Mark Požlep (2016), Matej Stupica in Alenka Đorojević (2015), Staš Kleindienst (2014) in Veli Silver (2013). Tako kot so raznoliki mediji v katerih ustvarjajo mladi zmagovalci, so različni tudi vsebinski pristopi in diskurzi, ki jih načenjajo v svojem umetniškem ustvarjanju. Ta pestrost dokazuje, da so mednarodne žirije v vseh teh letih dobro opravile svoje strokovno delo. Ključno vodilo pri izbiri zmagovalcev je bila in ostaja pravičnost in enakopravnost vseh sodelujočih, med vsebinskemi kriteriji pa predvsem inovativnost in nekonformizem.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.