Skip to main content
Novice

Mednarodna nagrada ALICE podeljena projektu “Stroj za preimenovanje/The Renaming Machine” in kustosinji dr. Suzani Milevski

By 18 junija, 20122 julija, 2012No Comments

Nagrada ALICE je nova mednarodna nagrada namenjena sodobni vizualni umetnosti in akterjem, ki delujejo na njenem področju.
Nagrada se podeljuje v dvanajstih različnih kategorijah mdr. za umetnika, kritika, kustosa, galerijo, muzej, publikacijo, bienalno prireditev.

Člani globalne žirije sodobne umetnosti so znana imena s področja teorerije, kuriranja, teoretije, umetnostne zgodovine mdr. Daniel BirnbaumDefne AyasNicolas Bourriaud, Hou HanruAbdellah Karroum, Kasper KönigKoyo KouohBartommeu MaríPeter PakeschAdriano PedrosaRaqs Media Collective.

Večletni projekt “Stroj za preimenovanje/The Renaming Machine”, ki ga je kot organizator in producent pripravil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., vsebinsko pa zasnovala in kurirala dr. Suzana Milevska je bil nominiran v kategoriji politično kuriranje (political curating). Kustosinja je zanj prejela glavno nagrado.

Projekt “Stroj za preimenovanje” se ukvarja s kompleksnimi političnimi in socialnimi procesi povezanimi s procesi preimenovanja. Projekt prevprašuje različne umetniške, kulturne fenomene in strategije povezane s pojmom preimenovanja, da bi določil kako so posledice preimenovanj vplivale na vizualno kulturo in oblikovale kulturne identitete in kulturne politike v regiji in širše. Avtorica projekta razume spremembe v imenih institucij, ljudi, etnij, jezikov, toponimov, celo držav, kot prvi korak v procesu prisvajanja ali brisanja nacionalnih, kulturnih, osebnih identitet, kot tudi željo po zaščiti dolgoročnih političnih interesov in dominacije nad teritorijem. Lep primer je dolga konceptualna “vojna imena” med Grčijo in Makedonijo (ki je bila leta 1993 pod pritiskom Združenih narodov prisiljena uporabiti ime “Bivša jugoslovanska republika Makedonija”), je rezultirala v mednarodno igro, ki je najboljsi primer ideologije preimenovanja: kako lahko neskončno odlaganje procesa preimenovanja ustvari “državo izjeme”, kjer je moč »stroja za preimenovanje« nesprejeta ali pa se ji namenja pretiran pomen.

Ob razstavi je izšla obsežna študijska publikacija s številnimi teoretskimi prispevki, umetniškimi deli, raziskovalnimi projekti, poglobljenimi raziskavami idr.

Med nagrajenci so številna znana pa tudi manj znana imena in ininstitucije sodobne umetnosti mdr. Catherine David, galerija Sonnaben, MoMA New York, Runa Islam, Illya in Emilia Kabakov.

Nagrada ALICE je bila ustanovljena leta 2011, kot podpora kreativnim, diskurzivnim in kritičnim silam.

Več informacij o nagradi: http://www.global-board.org/en/home