Skip to main content
KASPULA razstave 2012

Matej Pečnikar: Slike

By 4 januarja, 201211 februarja, 2012No Comments

9. 1.–24. 1. 2012
KAPSULA, Podhod Ajdovščina 1, Ljubljana
Odprtje razstave: ponedeljek, 9. 1. 2012 ob 19.00 uri

Matej Pečnikar je slikar najmlajše generacije, ki se v zadnjih letih intenzivno vstopa v javnost.
Za njegovo umetniško produkcijo je tipična strukturiranost in uniformiranost slikarskega nosilca:
Npr. vse slike zadnje serije so narejene na platna enake velikosti, posamezni kosi pa sestavljajo večje kompozicije.
Slikovne kompozicije Mateja Pečnikarja spominjajo na zasebno zbirko upodobljenih fragmentov iz živalskega sveta in sveta narave – takorekoč na wunderkamer – brez očitne sistematike.
Pečnikar upodabljajoča motivika se giblje od mikro pogledov živih organizmov do makro kadriranj psihaledičnih pejsažov.
Upodobitve insektov avtorja asociirajo na človeško civilizacijo (npr. mesto-mravljišče). Številnim živalskim upodobitvam se pridružujejo samotne, skoraj virtualne pokrajine z redkimi drevesi.
Čeprav so kompozicije preproste, je tematika slik zahtevnejša, kot vse na prvi pogled razkriva.
Preko simbolov, vzorcev, pisanih, ritmičnih črtastih podlag umetnik nakazuje na koncept cikličnosti, repetitivnosti, ponavljanja ter na relacije med duhovnostjo in podzavestjo. Umetnik sam poudarja, da uprizorjeni motivi tako ne poskušajo reprezentirati zunanjega sveta, temveč se osredotočajo na notranjega; kompozicije so centralne, podobe grafične, stilizirane, arhetipske s poudarkom na barvnih kontrastih.
Matej Pečnikar je obiskoval srednjo šolo slikarstva in dekoracije “Instiuto d’arte Max Fabiani” v italijanski Gorici in študij nadaljeval na Akademiji “Belle arti di Brera” v Milanu (1995-1997) in slikarski Akademiji na Dunaju (1998-2001). V zadnjih dveh letih se je samostojno predstavil v Galeriji Kibela in Media Nox v Mariboru ter v Galeriji Pasaža in Mestni hiši MOL v Ljubljani. Sodeloval je na več skupinskih razstavah v Kilkennyju (Irska), Sydneyu, Dunaju in Novi Gorici.