Skip to main content
P74 razstave 2017

Mark Požlep: Blueprint For Revolution

By 11 oktobra, 20174 decembra, 2017No Comments

8. – 30. 11. 2017
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Marka Požlepa Blueprint For Revolution v Galerijo P74 v sredo, 8. novembra 2017 ob 19.00 uri.

>Pred otvoritvijo razstave vabljeni na pogovor z umetnikom ob 18.30 uri. Pogovor bo vodila Nina Skumavc.
>Javno vodstvo po razstavi napovedujemo v torek, 28.11.2017 ob 18.00 uri.

Dvajseto obletnico delovanja Galerije P74 obeležujemo z darilom obiskovalcem, knjigo As in Real Life, ki je bila izdana ob deseti obletnici delovanja galerije.

Mark Požlep se vrača na kraj zločina. Še ves svež in poln vtisov po dvomesečni njujorški avanturi (umetniške rezidence), ki si jo je kot zmagovalec Nagrade skupine OHO za mlade vizualne umetnike 2016 prislužil. Požlep je bil nagrajen za projekt Stranger than paradise (Bolj nenavadno od raja), ki dokumentira turnejo sedmih koncertov po domovih za starejše po republikah nekdanje skupne države Jugoslavije. Oskrbovancem je pripravil venček jugoslovanskih uspešnic iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. Stranger than paradise je zgodba o človeških odnosih, usodah in generacijah, ki so ustvarile novo skupno državo, desetletja kasneje pa doživele tudi njen žalosten razpad.

Novi projekt, ki ga je zasnoval in izvedel na svoji ameriški rezidenci je poimenoval Blueprint For Revolution. S kanujem je obplul otok Manhattan, najgosteje naseljeno njujorško okrožje, ki ga obkrožajo reke Hudson, East in Harlem. Manhattan je zgodovinski rojstni kraj New Yorka in velja za kulturno, finančno in medijsko prestolnico sveta. Požlepova odločitev, da ga obpluje, da sklene krog okoli sveta v malem odpira gledalcu številne interpretacije: od romantične dimenzije odkritij, novih priložnosti, do tematike osvajanja in zasedanja, preživetja. Kanu je kot plovilo tesno povezan z zgodovino otoka, kar dodatno potrjujejo tudi ostali elementi razstave. Poleg videa, ki dokumentira potovanje s panoramo rek, mostov in značilne arhitekturne krajine, Požlep začrta tudi osnoven zemljevid otoka z napisom “mana hatta”. V času rezidence je poiskal potomce prvotnih prebivalcev Manhattna in se z njimi zapletel v pogovor. Gre za Ramapough Lunaape oziroma Lenape Indijance, ki naj bi tudi poimenovali sam otok. Ime Manhattan namreč izvira iz besede “mana-hatta”, ki v lenape jeziku pomeni otok številnih hribov. Ramapoughi v New Yorku še vedno niso uradno priznani kot indijansko pleme. Akt plutja s kanujem ponavlja način potovanja, ki so ga uporabljali domorodci. Današnji pogled na otok seveda kaže neko popolnoma drugo podobo od tiste, ki je obstajala v času prihoda Evropejcev.
Razkorak med realnostjo in fiktivnim morda najlepše izpostavlja serija Požlepovih risb. Te ilustrirajo prizore iz priljubljene serije romanov Karla Maya, ki izvirajo iz njegovega domišljijskega sveta in utrjujejo romantične in rasistične motive superiornega belca. Ilustracije prizorov zgodb o Winnetouju so narejene na enak papir s potiskom zemljevida otoka, podobe pa spremljajo kratki zapisi. Citati kot npr. “this is my country” in “now I will tell you where the gold is” še poudarjajo tanko mejo med realnim in fiktivnim.
Raznoliki, skoraj bi lahko rekli naključni elementi, ki jih je izbral Mark Požlep v procesu potovanja sestavljajo pripoved, ki reflektira predvsem zgodovino otoka, izbris njegovih prvotnih naseljencev in njihovo današnjo pozicijo: Kdo in kaj je Indijanec? Kako vidijo lastno preteklost, sedanjost in prihodnost?
Mark Požlep pod vprašaj postavlja pogled posameznika ter njegovo sposobnost videnja in razumevanja tega, kar ima neposredno pred očmi.
_
Mark Požlep (1981, Celje) je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri prof. Hermanu Gvardjančiču in končal podiplomski študij pri prof. Sreču Draganu. Študij je nadaljeval na programu transmedijske umetnosti na umetniški šoli Sint-Lukas v Bruslju. Predstavil se je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, mdr. v Ljubljani, Mariboru, Celju, Ribnici, Benetkah, Padovi, Belfastu, Reki, Trstu, Marseillu. Sodeloval je na več umetniških rezidencah, v Izraelu, Franciji in Severni Irski. Mark Požlep je dobitnik več nagrad, mdr. študentske Prešernove nagrade, Zlate ptice, Nagrade Essl in Nagrade skupine OHO za mladega vizualnega umetnika.
_
Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.