Skip to main content
P74 razstave 2010

Lilijana Praprotnik – Zupančič: Lila Prap ©

By 8 marca, 201017 maja, 2010No Comments

9.-30. 3. 2010
Center in Galerija P74, Prušnikova 74, Ljubljana
Odprtje razstave: torek, 9. 3. 2010 ob 20.00 uri

Javno vodstvo v četrtek, 18. 3. 2010 ob 19.00 uri
Po razstavi bo vodila umetnostna zgodovinarka in kustosinja Tanja Mastnak.

V galeriji P74 smo pripravili razstavo del Lilijane Praprotnik – Zupančič, znane po psevdonimu Lila Prap. Predstavljena bodo dela, ki so povezana s slikanico Zakaj?, njenim najbolj uspešnim projektom, saj je prevedena v 36 tujih jezikov.

Lila Prap je edina slovenska ustvarjalka v kulturi, katere ime je postalo blagovna znamka. Ob Disney store in Hello Kitty lahko na Japonskem v trgovinah najdemo tudi oddelek Lila Prap, kjer lahko kupite celoten spekter izdelkov, od spodnjic do jedilnega pribora, od video kaset do sestavljank, od brisač do obeskov za ključe, opremljene z živalmi, ki so nastale za slikanico Zakaj? po kateri so na na Japonskem posneli tudi serijo risank. Lila Prap številne svoje knjige najprej izda v tujini in šele nato v Sloveniji, njen uspeh je celo bolj zaznaven izven Slovenije, kot pa doma.

Ob delih in uspehih Lile Prap se lahko vprašamo kakšna je vloga in pomen ilustracije v slovenski kulturi in tudi širše, kakšno je mesto otroške ilustracije v sodobni vizualni umetnosti.

Lilijana Praprotnik-Zupančič je bila rojena leta 1955 v Celju. Diplomirala je na ljubljanski Akademiji za arhitekturo in gradbeništvo, od leta 1989 pa deluje kot svobodna umetnica na področju literarnega in likovnega ustvarjanja. Grafično je oblikovala različne tiskovine za slovenske in mednarodne humanitarne organizacije in kulturne ustanove ali jih opremila z ilustracijami. Sodelovala je pri projektiranju otroške bolnišnice v Wiesbadnu in pri opremi več javnih prostorov v Celju.

Ilustracije, literarne prispevke in miselne orehe za otroke je objavljala v različnih slovenskih otroških revijah. V knjižni obliki je izšlo več kot deset njenih del za otroke. Napisala je nekaj otroških iger za gledališče, plesni teater in radio.

Prevodi njenih knjig se uvrščajo med najbolj priljubljena otroška čtiva, tako po literarni kot po likovni plati, na različnih izborih literarnih strokovnjakov in bralcev in v literarnih revijah v tujini (Francija, Nemčija, Češka). Njene ilustracije so bile razstavljene v prestižnih galerijah doma in po svetu.
Za svoje ustvarjanje na področju karikature, literature, ilustriranja in oblikovanja je dobila več nagrad in priznanj. Živi in ustvarja v Šmarjeti pri Celju.