Skip to main content
KAPSULA program 2015

Leon Zuodar: 141%

By 1 junija, 20155 oktobra, 2015No Comments

26. 8. – 1. 10. 2015
KAPSULA, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave 141 % Leona Zuodarja v sredo, 26. 8. 2015 ob 19.00 uri v KAPSULO. Razstava bo na ogled do 1.10.2015.

>>Ob otvoritvi napovedujemo ekskluzivni izid treh novih knjig umetnika: Leona Zuodarja, Zorana Pungerčarja in Petre Varl, ki so izšle v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

>> Letošnjo jesensko sezono ne zamudite enomesečnega 50% popusta za izbrane knjige v KAPSULI, ki so izšle v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Med njimi so: »Renaming Machine«, »Skrite zgodovine skupine OHO«, »Kot v resničnem življenju«, »Darilo / Gift«, »Under the Same Moon«, »Dialectionary«, »Temporary Yours«.


Razstava z naslovom 141% se je porodila iz umetnikovega zanimanja za manipulacijo podobe s pomočjo povečave. Vse skupaj se je začelo s fotokopijo.

Ko je umetnik pripravljal dokumentacijo za podaljšanje statusa samozaposlenega v kulturi, je opazil, da so fotokopije postavitve risb z ene njegovih razstav slabe. Risbe so bile zabrisane, prekrivale so jih sivine in čeznje so se vlekle črte, znamenja obrabljenega fotokopirnega stroja. Omenjene napake in pomanjkljivosti je poskusil popraviti s povečavo in pri tem opazil, da se ustvarjajo zanimive distorzije motivov na risbah. Sledile so povečave povečav, vse do trenutka, ko so se prvotni motivi povsem zabrisali, podobe pa so se spremenile v povsem abstraktne, bolj ali manj zgoščene grafične rastre. Na tej točki bi projekt najbrž obstal, če se ne bi umetnik ravno takrat ukvarjal tudi z grafično tehniko sitotiska. Nastale podobe je z omenjeno tehniko prenesel na platna, obrnjena na narobno, negrundirano stran, in s tem dosegel še dodatno distorzijo prvotnih motivov. Oziroma, povedano drugače, ustvaril povsem nova umetniška dela.

Čeprav je razstava nastala kot rezultat popolnoma tehničnega, ekperimentalno zastavljenega projekta, mimogrede navrže številna vprašanja, povezana s svetom podob in vizualnega nasploh. Najprej o nasičenosti vsakdanjega (in umetniškega) sveta s podobami in posledično o smiselnosti produciranja novih podob – zakaj producirati, raje reproducirati! Nato o učinkih reproduciranja in recikliranja podob ter posledicah, ki jih ima to na njihovo vsebino. Pa o prednostih in pomanjkljivostih tehnične plati reprodukcije, še posebej tiste, ki je z vidika sodobnih tehnologij najbolj okorna in primitivna. In nenazadnje o (s)prehajanju med tehnološkimi in umetniškimi mediji. Vsa ta vprašanja pravzaprav niso nič posebnega, še manj nekaj novega, pa vendar so v današnjem svetu, ki ga bistveno določa podoba, vedno znova aktualna in zanimiva.

Leon Zuodar (1977) je zaključil študij slikarstva na ljubljanski akademiji in osrednje področje njegovega ustvarjanja je slikarstvo v najširšem pomenu besede. V njegovem delu imajo enakovredno mesto slike, grafike in risbe, za vse pa je značilno, da nastajajo v komunikaciji s popularno kulturo in v tem okviru še posebej z urbanimi subkulturnimi gibanji. To se kaže tako v nekaterih ključnih likovnih značilnostih (ploskovitost, palimpsestnost, stilizacija, ponavljanje in variiranje motivov) kot pri ikonografiji (uporaba znakov, sloganov in parol, tipiziranih likov, popularnih podob). Vendar pa Zuodar te elemente uporablja brez notranje zveze z vsebinsko strukturo (sub)kulture, v kateri so nastali, saj jih avtorsko predela in združi v nov, izrazito osebno zaznamovan konglomerat, ki v končni obliki deluje kot igriv komentar vsakdanjega življenja, podkrepljen s humorjem, ironijo in celo sarkazmom. Na ta način njegovo delo predstavlja avtentičen odraz sodobnega, kadriranega načina življenja, ki ga na eni strani zaznamuje nasičenost z informacijo, na drugi pa prevlada (vsebinsko izpraznjene) podobe.
Mojca Grmek

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže CLUSTER.