Skip to main content
P74 razstave 2016

Lenka Đorojević & Matej Stupica: Prosti pad

By 27 oktobra, 201629 novembra, 2016No Comments

4. 11. – 25. 11. 2016
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave »Prosti pad« Lenke Đorojević in Mateja Stupice v Center in Galerijo P74, v petek, 4. 11. 2016 ob 19. uri.

– V sredo, 9. 11. 2016 ob 18.00 uri vljudno vabljeni na pogovor z umetnico Lenko Đorojević in umetnikom Matejem Stupico, avtorjema razstave Prosti pad. Pogovor bo v prostorih Centra in Galerije P74, vodila ga bo Iza Pevec.

Lenka Đorojević & Matej Stupica, Prosti pad

Prosti pad je prostorska instalacija, ki preko poigravanja z gravitacijo in percepcijo prostora razgalja nesmiselnost in distopičnost našega sodobnega vsakdanjika. Instalacijo sestavljata prostorska intervencija in video performans. Za material postavitve uporablja galerijski prostor sam in s transformacijo njegovih elementov ustvari novo celoto.

Prosti pad ni zgolj metafora za popolno, nevarno stopnjo svobode, temveč je tudi sopomenka za stanje uma, v katerem čas in prostor ne obstajata več. S pomočjo tehnologije smo se osvobodili vseh determinant − od naravnih in fizikalnih danosti, preko družbenih struktur in ideologij, do mizernosti in nemoči naših teles. Emancipacija je pripeljala do zgostitve prostora na raven globalne vasi in časa v neskončni trenutek. In ravno ta trenutek onkraj časa in prostora je trenutek Prostega pada.

Kriza identitete in iskanje smisla v jalovem potrošništvu tvorita distopijo politične in ekonomske impotence, prezrtih okoljskih problemov in kolonizacije javnega s strani zasebnega. Totalno izpahnjenost in izumetničenost sodobnega življenja Đorojević in Stupica prikazujeta kot kljubovanje gravitaciji oziroma kot življenje pod neprestanim stresom in napetostjo v svetu, ki smo ga obrnili na glavo.

Bojan Stefanović

Lenka Đorojević (1982, Nikšić, Črna gora) v svojem delu raziskuje odnose med sodobno teorijo in filozofskimi tezami v odnosu do različnih form mediirane vizualnosti. Diplomirala je leta 2008 na Akademiji za likovno umetnost v Trebinju v Bosni in Hercegovini, dodatno pa se je izobraževala na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Leta 2013 je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Končala je dvoletno Šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti, Svet umetnosti, Zavoda za sodobno umetnost SCCA–Ljubljana. Je sodelavka Redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent in soustanoviteljica Društva za zvočno in vizualno umetnost OFFTIR.
Živi in ustvarja v Ljubljani.

Matej Stupica (1987, Ljubljana) deluje na področju vizualne umetnosti in večmedijskih instalacij. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2014). V študijskem letu 2010/2011 je v okviru trimesečne študijske izmenjave študiral na Akademiji VŠUP v Pragi v slikarskem studiu Jiříja Černickýja. S samostojnimi in skupinskimi projekti, intervencijami in razstavami sodeluje doma in v tujini. Od leta 2006 kot ilustrator objavlja v sobotni prilogi Dnevnika, Objektiv. Njegove ilustracije so bile razstavljene na 8. in 11. slovenskem bienalu ilustracije, kjer je prejel priznanje Hinka Smrekarja in posebno pohvalo žirije za časopisno ilustracijo. Leta 2009 je za delo na področju vizualne umetnosti prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke, leta 2011 pa študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Lenka Đorojević in Matej Stupica od leta 2012 poleg samostojnega ustvarjanja, delujeta tudi v skupini. Za instalacijo Monomat sta bila v letu 2015 razglašena za zmagovalca nagrade skupine OHO.

Produkcija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Koncept in izvedba: Lenka Đorojević in Matej Stupica
Performerja: Katarina Stegnar in Primož Bezjak
Kamera in montaža: Marko Cvejić
Luč in tehnična pomoč pri videu: Martin Lovšin Schintr
Postprodukcija videa: Jure Lavrin
Obdelava zvoka: Luka Cvetko

Prosti pad je nastal v sodelovanju z:
Gledališče Glej, Strip Core, SMG, Mandragora film

Posebna zahvala: Miha Zupan, Sandi Mikluž, Katerina Mirović, Martin Lovšin Schintr, Slavica Janošević, Borut Bučinel, Blaž Božič, Jaka Berger, Uroš Veber, Barbara Poček, Igor Remeta

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo. Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.