Skip to main content
Razstave 2022

Lene Lekše: Serendipitously

By 13 decembra, 202114 junija, 2022No Comments

12. 1. – 2. 2. 2022
Galerija P74

>postavitev @P74 Gallery

Z veseljem napovedujemo samostojno razstavo lanske dobitnice Nagrade skupine OHO Lene Lekše Serendipitously v prostorih Galerije P74. Razstava bo na ogled do 2. februarja 2022 po običajnem odpiralnem času galerije (ponedeljek – petek, 12.00 – 18.00, izven uradnih ur po dogovoru).

______

Samostojna razstava Lene Lekše je del nagrade, ki pripada zmagovalki Nagrade skupine OHO. Na razstavi nominirancev je predstavila zvočno delo Strategije požvižgavanja_zoom debata / Whistling strategies_zoom debate (2021), ki je nastalo na podlagi enkratnega dogodka (galerija Alkatraz je bila v času razstave zaradi koronskih ukrepov zaprta) na spletni platformi Zoom, kjer je organizirala srečanje žvižgačev. Iz posnetega materiala je nastalo minimalistično delo, s katerim je avtorica obravnavala specifične okoliščine dela v dobi pandemije, hkrati pa odprla tudi širša družbena vprašanja. Delo kaže značilnosti njene umetniške prakse. Projekte zaznamujejo odprtost, inventivnost in procesualnost, tematsko pa se ukvarja z elementi in gestami vsakdana. Lene Lekše največ ustvarja v mediju instalacije, videa, performansa in zvoka ter je ena redkih umetnic svoje generacije, ki v svoje delo redno vključuje elemente participatornosti.

Na razstavi v Galeriji P74 bo predstavljeno novo delo, za katerega je bilo ključno bivanje na rezidenci v New Yorku. V tem času je redno spremljala spletno stran oziroma platformo Craigslist, ki je namenjena oglasom in objavam, umetnica pa se je osredotočila na rubriko izgubljeno in najdeno. Dnevno je spremljala oglase o izgubljenih predmetih ter si zadala nalogo, da jih skuša najti ter vrniti lastnikom. Izbirala je oglase, ki so se ji zdeli verodostojni (veliko je tudi nezaželene pošte) ter predmete, ki so bili nenavadni oziroma zanimivi. Iskanje izgubljenih predmetov in sledenje opravljenim potem neznancev sta nudili odličen način za raziskovanje novega mesta in spoznavanje ljudi ter narekovala nevsakdanjo metodologijo mapiranja prostora. Cilj ni bil (nujno) najti izgubljeni predmet, temveč odprtost, potencialnost tega, kaj se lahko zgodi na poti. Celoten proces, oglasi, iskani objekti, opazovanja na poti in nova poznanstva so bili izhodišča za novo interaktivno instalacijo. Na podlagi pridobljenega materiala je zasnovala računalniško igro v slogu interactive fiction, tipa igre, ki je bil zasnovan in priljubljen v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Z odgovori na postavljena vprašanja se gledalec pomika po poenostavljenem zemljevidu in na ta način podoživi avtoričino detektivsko iskanje izgubljenih predmetov. Vizualna podoba igre s svojo specifično estetiko in pisavo, ki sta bili v času zgodnjega interneta povsem običajni, danes vzbudi asociacije na programiranje in hekerstvo. Ob računalniški igri, ki bo na voljo gledalcu, bodo na razstavi predstavljeni tudi izbran material in dokumentarno gradivo.

Lene Lekše ohranja občutek igrivosti, ki ni slučajen, igra je namreč resna zadeva. Med igro veljajo drugačna pravila kot v vsakdanjem življenju in celo vsakdanji predmeti spremenijo svoj namen ter vrednost. Nagovarja radovednost v gledalcu, kar se izkaže kot uspešna strategija za njegov odziv in vključevanje. Hkrati pa avtorica pravi, da so ulice tiste, kjer vidiš in doživiš pravi New York. Tudi zgodovinsko gledano, so številni umetniki pogosto nabirali fizičen material za svoje delo na newyorških ulicah. V projektu je okrog sebe ustvarjala skupnost, podobno kot pri projektu Strategije požvižgavanja, ključen pa je bil element naključja. Tako lahko razumemo tudi naslov razstave: serendipity pomeni nenačrtovano srečno odkritje.

______

Lene Lekše (1995, Ljubljana) je leta 2021 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, pri prof. Jožetu Baršiju, V okviru Erasmus izmenjave je leto študirala na Akademiji Minerva v Groningenu (Nizozemska). Je prejemnica dveh priznanj ALUO za izjemne dosežke. Od leta 2018 skupaj z Laro Reichmann, Mihaelom Novakom, Nino Goropečnik in Mašo Knapič v okviru pop-up projekta Galerija 7:069 organizira študentske razstave po Sloveniji. Je prejemnica Nagrade skupine OHO 2021. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim: Strategije požvižgavanja, Galerija Alkatraz, Ljubljana, I hope it rains, Vent space gallery, Tallin, Estonija, 9th Triennial of Contemporary Art U3, Dead and Alive, Moderna galerija, Ljubljana (2020), Sočasje, dolgočasje in izvenčasje, Galerija Škuc, Ljubljana (2019/20), Ekspedicija Atlantida, Galerija Simulaker, Novo mesto, Sokolovo oko/Under the Eagles Gaze, Dobra Vaga, Ljubljana (2019), So-delo-vanje, Galerija Alkatraz, Ljubljana (2018), Greška, Osijek, Hrvaška, When the Camp is in the dining room, Groningen, Nizozemska, Minerva’s Next – Storage Wizard, Corridor Project Space in Kunst huis SYB, Groningen, Nizozemska (2017).