Skip to main content
Razstave 2023

Lana Soklič: Distortion

By 21 decembra, 202216 februarja, 2023No Comments

Lana Soklič, Distortion

12. 1. – 7. 2. 2023
Galerija P74

>postavitev @Galerija P74
______

Fotografinjo najmlajše generacije Lano Soklič zanima analogna fotografija, saj ji omogoča širok spekter eksperimentov in vključevanja naključij v končno podobo. Fotografske materiale manipulira z različnimi načini razvijanja, dodajanjem kemikalij, segrevanjem in mehanskimi modifikacijami, s tem pa želi izzvati nepravilnosti, popačenja in barvne anomalije izvornih fotografskih podob. Zanimajo jo sledi, ki jih manipulacije pustijo na filmskem materialu. Vsebino črpa in lastnih spominov in izkušenj, posveča se tudi raziskovanju psiholoških stanj. Prav slednje je v središču serije, po kateri nosi naslov razstava.

Serija Distortion je nastala kot praktični del diplomske naloge Upodobitev duševnih motenj v fotografiji (mentor izr. prof. Peter Koštrun, 2021), kjer se je ukvarjala s tem, kako s pomočjo fotografije upodobiti vrsto duševnega stanja oziroma duševne motnje. Osnova za serijo je šest avtoportretov (končnih fotografij je enaindvajset), ki jih spreminja z napakami v fotografskem postopku in manipuliranjem filmskih negativov – konkretno z eksperimenti, poimenovanimi »film soups«. Gre za navodila za domače eksperimentiranje s filmskimi negativi, kjer filme razvijaš z različnimi substancami, kot so belilo, slana voda, kisline, razredčilo. Nastale črno-bele negative je avtorica nato z optičnim čitalcem reproducirala kot da gre za barvne, zaradi česar so fotografije dobile različne podtone. Sam postopek razvijanja pa je ustvaril krhke podobe, ki so popačene, prekrite z nerazpoznavnimi elementi. Nekatere negative je skenirala enega čez drugega in tako ustvarila vtis plastenja, prekrivanja in zakrivanja, nekakšno vzporednico členitvi človeške psihe.

Lana Soklič je ustvarila dela, ki imajo izrazito poudarjeno atmosfero in gledalcu predočajo interpretacijo občutkov tesnobe, samote, otopelosti in melanholije. Izbira majhnega formata dodatno ustvarja občutek intime. Mestoma, kjer so obrisi telesa bolj prepoznavni, lahko potegnemo vzporednice z zgodovinskimi referencami »tradicionalnih« upodobitev čustvenih stanj, drugod pa skoraj abstraktne podobe doživljamo preko učinkov, ki jih na fotografijah ustvarja manipulacija filmskih negativov – od mehkih, zaobljenih linij do ostrih, nasičenih potez in elementov. Serija je nastala v času izolacije med izbruhom epidemije, ko se je pokazala prisotnost in širina problematike duševnega zdravja.

Razstava sodi v sklop cikla »mladi« – strokovna predstavitev umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki je ena od pomembnih programskih usmeritev Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E..

______

Lana Soklič (1998, Ljubljana) je leta 2021 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer fotografija pri prof. Petru Koštrunu, kjer nadaljuje magistrski študijski program. V zadnjih letih je sodelovala na razstavah Odboj, Mala galerija Banke Slovenije; Nasledstvo: Dialog z grafiko, Mala galerija Banke Slovenije; Drugačni svetovi, Photon; Odtujenost, Galerija AQ, Celje (2022), Slovanski tarot, Jalla Jalla, AKC Metelkova, Ljubljana; Ponjava II, Tobačna, Ljubljana (2022); Dialog, Skladišče Libertas, Koper (2021), Ponjava, Tobačna, Ljubljana (2020).