Skip to main content
Razstave 2023

Lana Požlep: Ironic ending of a common language

By 21 decembra, 202216 februarja, 2023No Comments

Lana Požlep, Ironic ending of a common language

12. 1. – 7. 2. 2023
Galerija P74

>postavitev @Galerija P74
______

Lana Požlep največ ustvarja v mediju videa in fotografije, pri čemer slednjega pogosto razširja v sveže in inovativne prostorske postavitve. Zanimajo jo različni prostori in ne-prostori – njihova večplastnost, značilnosti, zakonitosti in pomeni, ki se znotraj njih ustvarjajo.V več projektih se je ukvarjala z gradbiščem, ki ga razume kot ponovljiv in začasen prostor transformacije.

V novem projektu Ironic ending of a common language (2022), narejenem za razstavo v Galeriji P74, je Lana Požlep raziskovala svoj odnos do medija, ki se je pričel odražati v iritaciji do lastnih fotografij – te je posledično večkrat poskušala prevesti v fizično obliko konstrukta. Tako so fotografije postopoma pričele izginjati, se umikati v ozadje in dajati prostor objektom iz mavca, silikona, mila. S svojo obliko, materialom, barvo in velikostjo so prevzele vlogo fotografije. Gradijo novo interpretacijo, nov svet in reprezentirajo vse manke, ki jih je avtorica opazila na prvotnih, s kamero zajetih podobah. Prostorska postavitev na razstavi tako predstavlja predvsem proces razstavljanja in grajenja novih podob ter novih odnosov, ki se s tem vzpostavljajo. Nekateri od predmetov se vrnejo nazaj v svojo prvotno obliko (fotografijo), drugi se ustavijo pred koncem svojega začetka in želijo biti več, kot so bili – skušajo biti fizična nadgradnja vizualne podobe, ki predstavlja novo izkušnjo. S tem lahko opazujemo kako iz ene podobe in medija avtorica prehaja v nove, kar omogoča tudi nov pogled. Prehajanje med mediji izpostavi njihove različne lastnosti, kar narekuje tudi gledalčevo opazovanje in doživljanja. Lahko bi rekli, da za avtorico fotografski aparat ni več tisti, ki odpira vrata izbranega prostora, temveč ji to omogoča šele proces, iskanje možnosti za željeno reprezentacijo. Eksperiment pri tem igra pomembno vlogo.

Razstava sodi v sklop cikla »mladi« – strokovna predstavitev umetnic in umetnikov mlajše generacije, ki je ena od pomembnih programskih usmeritev Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E..

______

Lana Požlep (2000, Celje) končuje dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer oblikovanje vizualnih komunikacij, fotografija, zadnjih nekaj mesecev pa je preživela v Pragi, kjer je opravljala izmenjavo na Umprum; Vysoká škola uměleckoprumyslová. V svojem delu največkrat uporablja medij fotografije, videa, instalacije. Svoje delo je predstavila na več študentskih skupinskih razstavah, sodelovala je na razstavi Appointment 6.0., Dobra Vaga ter na razstavi Premiera, Center sodobnih umetnosti Celje (2022). Izvedla je tudi video sodelovanje s performativno skupino IvAnKe (2020). Je prejemnica priznanja UL FDV za posebne dosežke in sodelovanje na področju obštudijskih dejavnosti za leto 2021 za projekt Dojeti AT Rog (2006-2021). Kot fotografinja je sodelovala pri fotodokumentaciji festivalov Trigger (2021) in Soteska open (2021), v sodelovanju s Hano Vodeb na področju video produkcije za festival Spider (2022) ter Festival Mladi levi (2021, 2022). Prav tako je sodelovala pri dokumentaciji predstav v gledališču Gleju in Siti teatru ter fotodokumentaciji priprav na razstavo Vedno in za vedno (2020) v Centru sodobnih umetnosti Celje.