Skip to main content
P74 razstave 2016

Konvencija BLIND DATE Ljubljana 2016 – Spremljevalne razstave

By 16 maja, 20162 novembra, 2017No Comments

IV. mednarodni festival knjig umetnika in umetniških publikacij

Spremljevalne razstave
»To ni knjiga! Artikel: KNJIGA«, »26 stopenj erekcije«, »ZINEZINE«

19. 5. – 9. 6. 2016
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritev razstav s katerimi uradno odpiramo letošnjo Konvencijo Blind Date Ljubljana 2016: »To ni knjiga! Artikel: KNJIGA«, »26 stopenj erekcije« in »ZINEZINE« v Center in Galerijo P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, v četrtek, 19. maja 2016 ob 18.00 uri.

Letošnja Konvencija je poklon petdeseti obletnici izida prve knjige umetnika v Sloveniji.

 

Marko Pogačnik, Artikel: KNJIGA, 1966
Marko Pogačnik, Artikel: KNJIGA, 1966

»To ni knjiga! Artikel: KNJIGA«

Z razstavo »To ni knjiga! Artikel: KNJIGA« obeležujemo pol stoletja od izdaje prve knjige umetnika v Sloveniji.

Leta 1966 je Marko Pogačnik v samozaložbi izdal ročno izdelano »Artikel: KNJIGO« v nakladi 60 izvodov. V knjigi »Zmajeve črte, ekologija in umetnost« (Obzorja, 1986) je zapisal:

»Jeseni 1965 sem na stranišču bežno prebiral stavke iz Glasu Gorenjske, ki ga je nekdo skrbno razrezal na lističe enakega formata. Naletel sem na stavek, ki sem ga pozneje objavil v EVI kot moto zbornika: »Proti severu je vedno manj dreves, vedno manj rastlin, vsega primanjkuje, a pričenjajo se široka prostranstva snega in ledu. (…) V naslednjih tednih sem se poglabljal v občutek, ki me je preletel ob viziji izginjanja množičnosti in pojavljanja enosti beline. Potem sem sanjal o lovu na polarnega (belega) medveda v popolnoma beli polarni pokrajini, o belem na belem. (….) Inspiracijo »lova na Belega medveda« sem materializiral v obliki svoje prve knjige z naslovom KNJIGA.«

»Artikel: KNJIGA« Marka Pogačnika se tako pridružuje izumitelju knjige umetnika v Evropi Dieterju Rothu (1959) in Edu Ruschi v Ameriki (1963).

»Artikel: KNJIGA« je napovedala več ključnih novosti, ki so bile tipične za produkcijo ohojevskih knjig v letih 1966-1969. Izhajale so v majhnih nakladah, avtorji so jih izdelovali ročno in izdajali v samozaložbi, zaznamovala jih je strategija naredi-sam, v vsebinskem smislu pa predvsem intermedijskost.

OHO je v Sloveniji odprl poglavje neodvisnega založništva in neodvisne umetniške (samo)distribucije.
Sama ideja neodvisnega založnika je tesno povezana z idejo umetnika aktivista. Knjige – ločene od institucionalnega okvira – lahko tako prosto krožijo in so pomembni objekti komuniciranja.

 
Alja Piry, Z vsem spoštovanjem
Alja Piry, Z vsem spoštovanjem

“ZINEZINE”

Alja Piry – Beli Sladoled – Gašper Kunšič – Infopeka – Ivana Bajc – Jasmina Grudnik – Jimmy Barka Experience – Jure Šajn & Primož Zorko – Lea Ludvik – Lea Vučko & Hana Jesih – Lucija Rosc – LUD Literatura – Martina Jurak – Matic Medja – Mina Fina – Nejc Bahor – Nevena Aleksovski – Neža Oblak – Nina Rojc – Rok Roudi – Simon Kocjančič – Specialka – Tadej Štrok – Tadej Vaukman – Tea Hvala – Tilyen Mucik

Razstava »ZINEZINE« prinaša aktualni pregled avtorskega fanzina v Sloveniji. Zini so bili izbrali na podlagi javnega razpisa, ki je vključeval zine zadnjih petih let vseh oblik in vsebin. Razstavo pripravljamo v sodelovanju z založbo Look Back and Laugh. Avtor razstave in postavitve je Zoran Pungerčar.

 

»26 stopenj erekcije«

Robert Barry – Marcel Broodthaers – Hans-Peter Feldmann – Yona Friedman – Dora Garcia – Dejan Habicht – Eva Hesse – Sanja Iveković – Gabriel Kuri – Jonathan Monk – Sener Özmen & Ahmet Öğüt – Alja Piry – Tadej Pogačar – Kateřina Šedá – Joe Scanlan – Small but dangers.

Mednarodna razstava „26 stopenj erekcije“ je avtorski izbor knjig umetnika iz Zbirke knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki sopostavlja raznovrstno umetniško produkcijo knjig umetnika, ki sega od Roberta Barrya, poeta nematerialnega, Marcela Broodthaersa, belgijskega konceptista in pionirja instituicionalne kritike, Eve Hesse postminimalistične umetnice, provokatorja in zbiralca Hansa-Petra Feldmana do avtorjev srednje in mlajše generacije kot so Jonathan Monk, Ahmet Öğüt, Kateřina Šedá, Alja Piry, Small but dangers itd.

Vabljeni!

 

BLIND DATE 2016

Vsi dogodki Konvencije BLIND DATE Ljubljana 2016 so brezplačni.
Organizacija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. (Center in Galerija P74 / KAPSULA)

Sponzor Konvencije BLIND DATE Ljubljana 2016 je Riko d.o.o.

small RIKO+slogan

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.
Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.