Skip to main content
Novice

Knjige umetnika iz Zbirke Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. na festivalu AKTO 7 v Bitoli

By 21 avgusta, 2012No Comments

Štiri strani neba – Knjiga umetnika v Sloveniji 1965-2011
Bitola, Makedonija 9. 8. – 12. 8. 2012

AKTO 7, Bitola je regionalni festival sodobne umetnosti, ki vključuje vizualne, glasbene in performativne umetniške prakse ter teorijo vizualne kulture. Letošnja edicija je nastala v partnerstvu festivala AKTO, ŠKART, Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in Stacion, Prištine.

Osrednja tema festivala AKTO 7 je bila posvečena publiki ter parcipativnim in kolaborativnim umetniškim praksam.

Festival se je pričel se serijo vizualnih delavnic, ki so izjemno uspešno aktivirale lokalno mladino pri teoretskem in praktičnem sodelovanju. Kot osrednji teoretski sklop festivala je sledil enodnevni seminar “Poslušati publiko”, ki je načel serijo vprašanj o statusu, pomenu in vlogi današnje publike v sodobni kulturi in umetnosti. S krajšimi prispevki so mdr. sodelovali Vladan Jeremić (Beograd), Barbara Blasin (Zagreb), Zvonimir Dobrovic, Tadej Pogačar (Ljubljana), ŠKART (Beograd), Hristina Ivanoska (Skopje), Marko Stamenković (Ghent), Albert Heta (Priština) idr.

Osrednji kuratorski projekt Suzane Milevske »Paviljon ukrojenega znanja« je izpostavil pomen ne-institucionaliziranega, neformalnega in kontekstualnega znanja, ki nastaja mimo uradnih izobraževalnih institucij; na ulici, v kavarnah, čajnicah, galerijah ipd.
Del razstave – kot razstava v razstavi – je predstavljal projekt “Štiri strani neba” z jagodnim izbor knjig umetnika nastalih v Sloveniji med leti 1965 in 2010.
Postavitev v prostorih zapuščenega gledališča v središču mesta je delovala nenavadno zanimivo, nekonvencionalno in slikovito.
Na razstavi “Štiri strani neba” so bile poleg video projekcij knjig umetnika predstavljene še dela Andrejke Čufer, Mateja Stupice, Mihe Korona, Jureta Engelsbergerja, Jake Železnikarja, Zore Stančič, Mine Žabnikar, Belega sladoleda, Tomaža Furlana, Dejana Habichta, Tanje Lažetić, Marka Pogačnika, skupine OHO, Mladena Stropnika. Ob razstavi je izšla tudi priložnostna publikacija.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.