Skip to main content
P74 razstave 2013

Klemen Zupanc: S tekočega traku v crash/srečanje

By 13 oktobra, 20136 novembra, 2013No Comments

17. 10. – 4. 11. 2013
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Klemna Zupanca v Center in Galerijo P74, v četrtek, 17. 10. 2013, ob 19. uri.

Pred otvoritvijo napovedujemo:
četrtek, 17. 10. 2013, ob 18.30, vabljeni na pogovor s Klemnom Zupancem

»Na začetku je bil trk. Trk avta.«
n.n.

Takoj na začetku nam pade na pamet film kanadskega režiserja Davida Cronenberga. Film pripoveduje zgodbo o skupini ljudi, ki jih spolno vznemirjajo avtomobilske nesreče – gre skratka za obliko paraphilije. Protagonisti njegovega filma Crash (1996), ki so bili poškodovani v avtomobilski nesreči, to občutijo kot stimulativen dogodek. Režiser fizično transformacijo telesa prepleta s psihološko in gledalcu preprečuje običajno identifikacijo s filmskimi liki. Namesto posrednega uživanja v seksu in poškodbah, se gledalec znajde v vlogi pasivnega voajerja. Rana je »pogoj našega fizičnega in socialnega življenja« poudarja Parveen Adams, a v Cronenbergovem filmu ni »travmatizirana« in to navdaja gledalca s frustracijo.

Destrukcijo lahko torej razumemo kot plodno dejanje in ne zgolj kot nekaj uničujočega. Tudi aktualni projekt Klemna Zupanca »S tekočega traku v crash/srečanje« pričenja umetniški akt z destrukcijo, ki jo razume kot nov začetek. To kar nam na prvi pogled ponuja kot naravno stanje, je skozi več faz dela natančno konstruirano. Fotografije na platnih niso posnetki pravih razbitin avtomobilskih nesreč, temveč poustvarjene situacije in povečane podobe zmečkanih otroških igrač. Ko podobe trkov razširi po vsem galerijskem prostoru dobimo situacijo verižnega trčenja.

Kar nekaj elementov dela Zupančevo slikarsko instalacijo posebno in netipično: uprizorjenost, izmišljenost dogodka, princip montaže, multiplikacija in cinematičnost. V prostoru razširjenega slikarstva uspešno demaskira in razkriva postmedijsko konstrukcijo dogodka in procesov, v katerem Amarillo Texas, Bonifika, Hofer in avtomobilska industrija plešejo isti začarani ples.

Razstava »S tekočega traku v crash/srečanje« je nastala v produkciji Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in predstavlja prvo samostojno razstavo štiriindvajsetletnega umetnika v Ljubljani.

Klemen Zupanc (Celje, 1989) je študent slikarstva na ALUO v Ljubljani. Sodeloval je na več skupinskih razstavah v Obalnih galerijah Piran (2009, 2010), v MGLC in Galeriji Alkatraz v Ljubljani (2012), v Media Nox v Mariboru (2013), v Arezzu v Italiji in Thessaloniki – Solunu v Grčiji. Samostojno je razstavljal v Galeriji Hermana Pečariča (2011). Klemen Zupanc je dobitnik Prešernove študentske nagrade za leto 2012.

Vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.

Sponzorji razstave: