Skip to main content
P74 razstave 2013

Jenny Perlin: The Same Moon Everywhere

By 3 aprila, 20132 maja, 2013No Comments

12. 4.– 30. 4. 2013
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
pogovor / delavnica / razstava
Vabljeni na pogovor z umetnico v petek, 12. 4., ob 18. uri. Sledi odprtje ob 19. uri.


Jenny Perlin, The Same Moon Everywhere, 16mm/HD, 2013
Z dovoljenjem umetnice, Galerije M+R Fricke Berlin in Galerije Simon Preston, New York

Projekti  Jenny Perlin, ameriške vizualne umetnice in predavateljice, se ukvarjajo z interdisciplinarnimi raziskavami zgodovine, litrature, lingvistike in kulture. Sama poudarja: “Ugotovila sem, da so film, risba in fotografija uporaben medij v katerem lahko prikažem koncepte. Moji projekti od gledalca zahtevajo, da ob gledanju prevprašuje svoj odnos do kulturnih narativov. Kot arheolog ustvarjam s fragmenti, spekulacijami, hipotezami in domisleki. To se dogaja v prostoru, kje premikam in izumljam, kamor lociram svojo umetniško prakso.”

Njeno umetniško delo se s področja videa in filma večkrat širi tudi na področje risbe, knjige umetnika, multiplov, posterjev in instalacije. Od leta 1991 je Jenny Perlin ustvarila več deset video del in filmov ter več serij risb in slik. Nekatera dela so dokumentarna, nekatera igrana, nekatera so nastala v tehniki stop-motion animacije. Na vseh področjih svoje umetniške prakse se poglobljeno ukvarja z načini, kako se socialne nepravilnosti odražajo v najmanjših aspektih vsakdanjega življenja. Naj gre za kopiranje računa iz Wall-Marta ali snemanje v dokumentarnem stilu, je njen interes povezan z vprašanji, kako izjave Zgodovine usodno vplivajo na drobne detajle človeškega izkustva.


Jenny Perlin, The Same Moon Everywhere, 16mm/HD, 2013
Z dovoljenjem umetnice, Galerije M+R Fricke Berlin in Galerije Simon Preston, New York

Video film “The Same Moon Everywhere” , ki bo tokrat premierno predstavljen, je metafora spomina, ki ga umetnica vizualizira s pajkovo mrežo, Jakobovo lestvijo ter hodnikom napolnjenim z dokumenti in likovnimi deli. Oseba, ki prenaša umetniška dela v hodniku združuje različne časovne segmente in prostorske lokacije – mlado dekle s Kosova, ki jo je umetnica pred leti srečala in berlinsko knjižnico. Filmska naracija poteka nelinearno,  med osebnimi spomini, poetičnimi asociacijami in fiktivnostjo.

Risbe Jenny Perlin delujejo v skladu z dokumentaristično tradicijo – a tudi proti njej. Njena dela so največkrat prevodi spomina in različnih zgodovin: osebne zgodovine, zgodovine določenega mesta/lokacije, kulturne in nacionalne zgodovine. Te naracije se križajo, podpirajo in si tudi nasprotujejo.

Jenny Perlin je po študiju filma in kulturnih študij na Univerzi Brown zaključila šolanje na “School of the Art Institute” v Chicagu in postdiplomske študije na Whitney Independent Study Program v New Yorku. Zadnja leta poučuje film in instalacijo na Hampshire College, Amherst, MA. Jenny Perlin je dobitnica več nagrad in štipendij mdr. nagrade Arnold Foundation za neodvisno filmsko produkcijo, nagrade Eksperimentalnega televizijskega centra za film in video in nagrade Državnega sveta New York za umetniško delo. Več njenih filmov je doživelo premiero na Rotterdamskem filmskem festivalu (2003 in 2004).


Jenny Perlin, The Same Moon Everywhere, 16mm/HD, 2013
Z dovoljenjem umetnice, Galerije M+R Fricke Berlin in Galerije Simon Preston, New York

Njena video dela, risbe in filmi so bili razstavljeni v številnih pomembnih razstaviščih mdr. v Whitney muzeju, na Havana bienalu, SF Cinematheque, Pacific Film Archive, Walker Art Center,  Kino Arsenal, Berlin, v P.S. 1/MoMA, New York; v KunstWerke, Berlin; v Drawing Centru, New York; v Shedhalle, Zurich; v Queens muzej, New York; v Kunsthalle Exnergasse, na Dunaju; v Renaissance Society, Chicago.

Ob razstavi napovedujemo izid nove knjige umetnika “The Same Moon Everywhere”, ki bo izšla ob otvoritvi v omejeni nakladi.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.