Skip to main content
Novice

Javni razpis: 4. bienale kratkega videa -5 minut 2012

By 21 maja, 2012No Comments

Into the Real World / V resničnem svetu
– 5 minut 2012
4. bienale kratkega videa
Center in galerija P74, Ljubljana

Rok oddaje: 30. julij 2012 (poštni žig)

V osmih letih je postal bienale kratkega videa -5 minut, pomembno polje eksperimentiranja za mednarodne in domače umetnike. Za tokratno četrto izdajo bienala smo povabili nemško umetnostno zgodovinarko in kustosinja Silke Opitz, ki je predlagala temo z naslovom V resničnem svetu.

Izhodiščna ideja je performance, ki je zaznamoval starejšo in uveljavljeno generacijo umetnikov, kot tudi umetnost in umetnike bivše Jugoslavije. Dokumenti takratnih performansov, videi in filmi, postajajo danes pomembno poglavje umetnostne zgodovine. Kot kaže pa se obdobje performansa, osredotočenega na telo izteka, oziroma je dobil nov fokus. Mlajši avtorji predvsem igrajo značaje ali vloge in se mnogokrat pojavijo kot ”žive skulpture” z določenimi lastnostmi, v javnem prostoru, pomešani v družbo, v realnost.
Performansi finske umetnice Pilvi Takala, predstavljeni predvsem z videi in instalacijami so dober primer te prakse. Za njeno delo so značilne narativne forme postavljene v različna socialne kontekste, ki so mnogokrat čudna kombinacija ”resničnih” in ”fiktivnih” elementov. Ta nejasna meja med stvarnostjo in fikcijo, med resničnostjo in neresničnostjo, nas postavlja v položaj, da se nenehno sprašujemo tudi o svoji lastni resničnosti. Dela Pilvi Takala neresnično naredijo kot resnično in resničnost kot fikcijo. Sama pravi da je fikcija v njenih delih velikokrat tako resnična, da postane razlikovanje med resničnostjo in fikcijo nepomembno.

Kustosinja Silke Opitz je predlagala koncept tokratnega kratkega videa V resničnem svetu, v povezavi s samostojno razstavo del Pilvi Takala.

Velikokrat slišimo, da se naša življenja zrcalijo v filmih. Vprašamo pa se lahko tudi ali se fiktivna življenja v filmih in videih odražajo v naših resničnih življenjih? Kaj je blj resnično, življenje ali film? Ali živimo film? Ali smo tukaj, da ustrezamo vlogi? Do kakšne mere igramo? Ali obstajamo znotraj svojih vlog ali za njimi? Je naše življenje umetniško delo? Koliko takih del zgrešimo v dnevu, ker se ne zavedamo ali ker nam je vseeno? In tudi: ali lahko umetnost vpliva na naše vsakdanje življenje?
Vsa ta razmišljanja in vprašanja so zanimiva izhodišča za tokratni bienale kratkega videa, ki ni mišljen kot resnično življenje.

Silke Opitz bo skupaj z drugimi člani žirije naredila izbor najzanimivejših video del, ki bodo predstavljena oktobra 2012 v Centru in Galeriji P74 v Ljubljani.

Pogoji sodelovanja na razpisu:

  • dela krajša od 5 minut
  • dela narejena v letih 2010, 2011, 2012
  • oddana kot DVD(PAL) ali kot video file v formatu avi, mpeg, quicktime
  • vsak avtor lahko odda največ eno delo
  • video naj spremlja koncept, kratka biogarfija avtorja in kontaktne informacije

Rok oddaje: 30. julij 2012 (poštni žig)

Poslati na:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74
Trg prekomorskih brigad 1,
1000 Ljubljana

Vsi avtorji bodo obveščeni o rezultatih razpisa po elektronski pošti do konca septembra 2012.
Prejeta dela bomo shranili v naš arhiv in jih ne bomo vračali.

Veseli bomo vašega sodelovanja!