Skip to main content
Novice

Izid kataloga CODE:RED in praznovanje 20 letnice projekta

By 15 marca, 201922 avgusta, 2020No Comments

Vljudno vabljeni na druženje ob izidu kataloga CODE:RED Tadeja Pogačarja & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti v Galeriji P74, v torek, 19. marca 2019 ob 19. uri. Publikacijo bosta predstavila Alenka Gregorič in Dejan Habicht v pogovoru s Tadejem Pogačarjem.

Katalog CODE:RED izhaja ob najboljšem času: ob prvi pregledni razstavi projekta (na ogled je bila v Mestni galeriji Ljubljana med 20. septembrom in 4. novembrom 2018) in ob njegovi dvajsetletnici. Katalog poleg bogatega slikovnega gradiva prinaša ponatis besedila legendarne feministične predavateljice in aktivistke Silvie Federici »Zakaj je seksualnost delo?«, besedilo »Povezanost umetnosti in aktivizma« njujorške sociologinje Melisse Ditmore, besedilo »Umetnost – delo – spolnost ali Projekt CODE:RED« kustosinje in teoretičarke vizualne kulture Suzane Milevske in besedilo »CODE:RED in svet umetnosti« kustosinje razstave Alenke Gregorič. Grafično ga je oblikoval Ajdin Bašić. Glavna urednica kataloga je Alenka Gregorič.

Poleg novega kataloga CODE:RED, bodo v torek, 19. 3. 2019 naprodaj še drugi izbrani katalogi in publikacije Tadeja Pogačarja z izjemnimi popusti!
Samo v torek.

Več o projektu CODE:RED

CODE:RED (1999 – danes) velja za enega mednarodno najodmevnejših projektov sodobne umetnosti, ki združuje politično umetnost, aktivizem in participativne oblike delovanja.

V zadnjih dveh desetletjih je nastajal v tesnem sodelovanju z nevladnimi organizacijami, strokovnjaki, aktivisti, skupinami in skupnostmi seksualnih delavcev po svetu, ki se borijo za svoje pravice. Sodelovanje je potekalo v partnerskih odnosih in v javno izraženi solidarnosti. Skozi leta so bile izpostavljene različne problematike, kot so samoorganiziranje urbanih manjšin, politično delovanje, neformalna ekonomija, globalno seksualno delo in trgovanje z ljudmi. CODE:RED vsebinsko črpa iz modelov javne umetnosti poznih šestdesetih in sedemdesetih let ter nove javne umetnosti devetdesetih let. Predstavljen je bil na več najpomembnejših mednarodnih bienalih sodobne umetnosti v Benetkah, Tirani, Pragi, Sao Paulu, Istanbulu, poleg tega pa tudi mdr. v New Yorku, San Franciscu, Madridu, Londonu, Zagrebu, Skopju, Berlinu Leipzigu, Moskvi – do danes skupno na 55 mednarodnih razstavah po Evropi, Ameriki in Južni Ameriki. Ob projektu so izšle tri tematske številke časopisa umetnika Sex Worker, dve knjigi umetnika in publikacija CODE:RED (2011).

Vljudno vabljeni!


Produkcija: Mestna galerija Ljubljana / MGML v sodelovanju z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E.
Katalog je izdala Mestna galerija Ljubljana / MGML.
Izid kataloga je podprla Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo.


Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.