Skip to main content
Novice

Izbrani nominiranci Nagrade skupine OHO za leto 2019

By 22 marca, 201915 junija, 2020No Comments

Žirija je izbrala videospot, eksplicitne prizore, odsevanje svetlobe in intervencije v javni prostor.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Barbara Borčić (kritičarka in kustosinja), Mojca Grmek (kustosinja) in Dalibor Martinis (umetnik) je na svojem prvem srečanju soglasno izbrala nominirance Nagrade skupine OHO za leto 2019.
Na javni razpis smo prejeli 22 prijav.

Nagrada skupine OHO, osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, je v zadnjem obdobju doživela nekaj sprememb. V lanskem letu smo tudi pričeli sodelovanje z novim ameriškim partnerjem Residency Unlimited, ki organizira in koordinira rezidenco ter bivanje umetnikov v ZDA. Dvomesečna umetniška rezidenca v New Yorku s katero je nagrajen zmagovalec nagrade je namenjena vizualnim umetnikom do 40. leta.

Nominiranci Nagrade skupine OHO 2019 so: Nika Ham, Danilo Milovanović, Špela Škulj, Tadej Vaukman. 

Prejemnik Nagrade skupine OHO 2019 je Tadej Vaukman.

Nominirancem iskreno čestitamo, vsem sodelujočim pa se za sodelovanje zahvaljujemo.

Nominiranci Nagrade skupine OHO 2019

Nika Ham (1991) je diplomirala na oddelku za slikarstvu Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. V šolskem letu 2013/2014 se je študijsko izpopolnjevala na Winchester School of Art, v Angliji. Med študijem je sodelovala na več skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2016 dela kot vodja grafičnega oddelka za filmski festival LET’S CEE na Dunaju, sodeluje z umetniško skupino Laibach in dela v Moderni galeriji. V zadnjih letih se posveča videu, digitalni umetnosti in performansu. S svojim telesom orisuje prostor kulturnih institucij, se spravlja v nekonvencionalne situacije, za video pa uporablja posnetke nadzornih kamer in dobi poglede, ki so navadno dostopni le “nadzorovalcu”.

Danilo Milovanović (1992) je zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, trenutno pa opravlja podiplomski študij na isti ustanovi. Sodeloval je na več skupinskih in samostojnih razstavah. V letih 2016 – 2017 je bil na študentski izmenjavi v Pragi. Njegovo umetniško delo je povezano z intervencijami v javni prostor.

Špela Škulj (1982) je vizualna umetnica, ki deluje v polju sodobne fotografije in videa. Njeni umetniški projekti so najbližje osebnemu dokumentarizmu. V njih se večkrat pojavi tema ekologije in nepovratnega vpliva človeka na naravo. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini.

Tadej Vaukman (1984) je neodvisni umetnik, fotograf. V svoji praksi se posveča dokumentarni in ulični fotografiji, skozi katero beleži subkulturno popularno kulturo in fenomene družbenega obrobja. Leta 2015 je izdal debitantsko fotoknjigo Dick Skinners. Leta 2018 je izšla njegova druga knjiga Grandheroes (obe knjigi izdani pri Rostfrei Publishing). Je ustanovitelj založniškega projekta 585 ZINES. Sodeloval je na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini.

Izbiro zmagovalca Nagrade skupine OHO 2019 nadaljujemo v mesecu maju 2019 v Ljubljani, kjer bo strokovna žirija po ogledu razstave nominirancev v Galeriji P74 in individualnih pogovorih razglasila zmagovalca.

Nagrado podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.