Skip to main content
Novice

Izbrani finalisti Nagrade skupine OHO 2018

By 26 marca, 201815 julija, 2019No Comments

Žirija izbrala žensko s konjsko glavo, javno branje v italijanščini, tihega opazovalca in rezanje grmovja.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Sandra Sajovic (Galerija Kapelica), Jernej Kožar (Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec), Janka Vukmir (Institute for Contemporary Art, Zagreb) in Simon Hudolin (umetnik) je na svojem prvem srečanju uspešno izbrala nominirance Nagrade skupine OHO za leto 2018.

Na javni razpis je prispelo 20 prijav mladih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Nagrada skupine OHO, osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, je v zadnjem obdobju doživela nekaj sprememb. V lanskem letu smo tudi pričeli sodelovanje z novim ameriškim partnerjem Residency Unlimited, ki organizira in koordinira rezidenco ter bivanje umetnikov v ZDA. Dvomesečna umetniška rezidenca v New Yorku s katero je nagrajen zmagovalec nagrade je namenjena vizualnim umetnikom do 40. leta.

Nominiranci Nagrade skupine OHO 2018 so Nana Wolke, Đejmi Hadrović, Danilo Milovanović, Neža Knez.

Prejemnica Nagrade skupine OHO 2018 je Neža Knez.

Nominirancem iskreno čestitamo, vsem sodelujočim pa se za sodelovanje najlepše zahvaljujemo.

Nominiranci Nagrade skupine OHO 2018

Nana Wolke, One Hole Girl I.,2017Nana Wolke (Nina Oblak) je študentka dodiplomske stopnje likovne umetnosti na Akademii za vizualne umetnosti (AVA) in slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Redno razstavlja od prvega letnika Akademije za vizualne umetnosti v 2014. Leta 2015 je bila del umetniške skupine White on White. Trenutno opravlja študijsko izmenjavo na Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) v Leipzigu.

Danilo Milovanović, Roundabout park, 2017, video stillDanilo Milovanović je zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, trenutno pa opravlja podiplomski študij na isti ustanovi. Sodeloval je na več skupinskih in samostojnih razstavah.

Đjejmi Hadrović, Silent Observer, 2017, video stillĐejmi  Hadrović je študirala na Univerzi na Primorskem, Univerzi umetnosti in industrijskega dizajna v Linzu in je trenutno doktorska kandidatka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Sodelovala je na več mednarodnih skupinskih in samostojnih razstavah in več umetniških rezidencah.

Neža Knez, Branja, 2017 (Milano)Neža Knez je diplomirala na Oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, leta 2017 pa magistrirala na isti instituciji. Pri svojem delu uporablja različne medije: avdio, video, fotografijo, risbo, klasične materiale in performans.

Izbiro zmagovalca Nagrade skupine OHO 2018 nadaljujemo v mesecu maju 2018 v Ljubljani, kjer bo strokovna žirija po ogledu razstave nominirancev (v Galeriji P74) in individualnih pogovorih razglasila zmagovalca.

Nagrado podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.