Skip to main content
Novice

Izbrani finalisti Nagrade skupine OHO 2017

By 18 aprila, 201723 aprila, 2017No Comments

Žirijo prepričali srčni utrip, orodje za revolucijo, avtobusna postaja in politično korektni bel monokrom.

Strokovna žirija v sestavi Barnabás Bencsik (kustos, Agency for Contemporary Art Exchange, Budimpešta), Barbara Sterle Vurnik (kustosinja, Loški muzej, Škofja Loka), Janka Vukmir (kritičarka, kustosinja, Institute for Contemporary Art, Zagreb) in Igor Španjol (kustos, Moderna galerija Ljubljana) je na svojem prvem srečanju izbrala nominirance Nagrade skupine OHO za leto 2017.

Na javni razpis je prispelo 27 prijav večinoma mlajših ustvarjalk in ustvarjalcev. Komisija je morala nekaj vlog zaradi nepopolnosti izločiti.

Nagrada skupine OHO, osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, je v zadnjem obdobju doživela nekaj sprememb. V lanskem letu smo tudi pričeli sodelovanje z novim ameriškim partnerjem The Residency Unlimited, ki organizira in koordinira rezidenco ter bivanje umetnikov v ZDA. Umetniška rezidenca v New Yorku s katero je nagrajen zmagovalec, je podaljšana na dva meseca, starostno mejo prijaviteljev pa smo dvignili iz 35 na 40 let. S tem želimo ponuditi priložnost širšemu krogu prijaviteljev, saj je nagrada namenjena vizualnim umetnikom, ki so študij že končali in imajo za seboj že nekaj let samostojne umetniške kariere.

Nominiranci Nagrade skupine OHO 2017 so Simon Hudolin Salči (SBD), Anja Jelovšek, Gregor Rozman, Nina Slejko Blom.

Nominirancem iskreno čestitamo, vsem sodelujočim pa se za sodelovanje iskreno zahvaljujemo.

Izbira zmagovalca Nagrade skupine OHO se nadaljuje 26. maja 2017 v Mariboru, kjer bo strokovna žirija razglasila zmagovalca in v UGM Studio odprla razstavo novih del nominirancev nagrade.

Nagrado podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo,
glavni sponzor Nagrade skupine OHO je KD Group d.d. in AS – Adriatic Slovenica.

Soorganizator uradne razglasitve zmagovalca ter razstave nominirancev za leto 2017 je UGM – Umetnostna galerija Maribor.

UGM