Skip to main content
Novice

Izbrana intermedijska projekta na javnem razpisu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

By 17 oktobra, 2023No Comments

Tajda Stiplovšek Jug, Treida

Pita Projekt (Nina Goropečnik & Rea Vogrinčič), foto: Nada Žgank/arhiv KUD Mreža

Na javnem razpisu za mlade intermedijske umetnice in umetnike do 30. leta je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. v letu 2023 izmed prispelih predlogov izbral predlog Tajde Stiplovšek Jug z naslovom Treida in predlog platforme Pita Projekt (Nina Goropečnik & Rea Vogrinčič). Projekta bosta izvedena v okviru razstavnega programa Centra in Galerije P74 v letu 2024.

Vsem sodelujočim avtoricam in avtorjem se zahvaljujemo za poslane predloge, izbranim umetnicam pa iskreno čestitamo.

_____

Tajda Stiplovšek – Jug (1999) je leta 2022 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo, kjer tudi zaključuje magisterij. V okviru Erasmus izmenjav se je šolala na univerzi v Linzu in Leipzigu. Sodelovala je na več projektih, organiziranih s strani Akademije in sodelovala na skupinskih razstavah v Galeriji Alkatraz, DLUM in v Tržiču. V svojih prostorskih instalacijah se z posluževanjem različnih medijev posveča odnosom tehnologije in narave ter digitalni kulturi. Poleg vizualne umetnosti se ukvarja s tetoviranjem.

Pita Projekt
Umetnici Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič od decembra 2019 soustvarjata platformo Pita Projekt. Platforma je namenjena razstavljanju in raziskovanju lastne prakse preko katere prevzemata in raziskujeta različne vloge znotraj umetnostnega sistema. Zanimajo ju podporni mehanizmi, strukture in sistemi, ki so potrebni za izvedbo razstave. Projekt je bil predstavljen na večih razstavah, mdr. v Carinarnici (Nova Gorica, 2023), Galerija P74 (Ljubljana, 2023), galerija DobraVaga (Ljubljana, 2023), Galeriji Alkatraz (Ljubljana 2022), Galeriji Simulaker (Novo mesto, 2021) in Galeriji Kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (Ljubljana, 2021). V študijskem letu 2019/20 sta zanj prejeli nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Leta 2023 je bil projekt nominiran za nagrado skupine OHO. Od leta 2020 je možno arhiv projekta spremljati tudi na spletni strani pita-project.com.

Nina Goropečnik (1993) deluje v polju vizualne in performativne umetnosti, kjer jo zanima procesualnost in prevpraševanje odnosov med vidnostjo in gledalko_cem. Leta 2022 je pod mentorstvom prof. mag. Jožeta Baršija in prof. dr. Uršule Berlot Pompe zaključila magistrski študij na Oddelku za kiparstvo ALUO UL. Istega leta je bila na praksi pri WHW Zagreb, še prej (2018/19) pa v okviru programa Erasmus+ na Iceland University of the Arts. Nina Goropečnik je del študentske pop-up galerije 7:069 in vizualno-glasbenega kolektiva MATERE.  Doslej je sodelovala na več skupinskih in samostojnih razstavah.

Rea Vogrinčič (1994) deluje na področju vizualne in intermedijske umetnosti kot umetnica, kuratorka in producentka. Leta 2018 je pod mentorstvom prof. mag. Žige Kariža in Sergeja Kapusa diplomirala na Oddelku za slikarstvo ALUO UL, trenutno pa tam zaključuje podiplomski študij kiparstva. Bila je udeleženka 17. generacije Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti na SCCA-Ljubljana. Bila je del kolektiva galerije DobraVaga, kot producentka sodeluje pri platformi za sodobno raziskovalno umetnost konS, od leta 2022 skrbi za izobraževalni program Zavoda Projekt Atol in je del vizualno-glasbenega kolektiva MATERE. Doslej je sodelovala na več skupinskih razstavah in samostojnih razstavah.