Skip to main content
Novice

Iz Ljubljane v Brazilijo

By 17 oktobra, 2017No Comments

Tadej Pogačar na 11. São Paulo arhitekturnem bienalu z Arhivom uličnih ekonomij

Na 11. São Paulo arhitekturnem bienalu v Braziliji, ki odpira vrata med 18. oktobrom in  koncem decembra 2017, sodeluje tudi vizualni in intermedijski umetnik Tadej Pogačar s projektom Arhiv uličnih ekonomij / Street Economy Archive (2001 – danes). Martí Peran, kustos, kritik, predavatelj in avtor odmevne mednarodne razstave Post-it-City, ki obravnava modele začasne arhitekture – pred leti je razstavo gostil Center sodobne kulture v Barceloni (CCCB) – je za arhitekturni bienale izbral pet projektov, med drugimi tudi Arhiv uličnih ekonomij.


Arhiv ulične ekonomije – Tirana

Arhiv uličnih ekonomij je bil zasnovan leta 2001 kot vizualni arhiv v nastajanju. Proučuje vplive vzporedne ekonomije na družbena, kulturna in politična razmerja urbanega vsakdana. Arhiv vključuje primere ulične trgovine iz mest kot so Benetke, Istanbul, Bangkok, Mexico City, Rio de Jeneiro, Sao Paulo, Tirana, Varšava, Madrid, Skopje. Ker je ulična trgovina najočitnejša oblika neformalneekonomije je nenehno nadzorovana in omejevana. Različna okolja so proizvedla nešteto variacij ulične prodaje, ki jih zaznamujejo mikro lokalne specifike in tradicije. Preživela je zgolj zaradi mobilnosti, fleksibilne narave in improvizatorske spretnosti njenih aktejev. Arhiv uličnih ekonomij ne prinaša zbirke modelov ulične ekonomije ali panoramskega pogleda te problematike – prej ponuja subjektivno dokumentacijo vzporednih svetov ekonomije, ki kljub številnim oviram delujejo uspešno in predstavljajo vir preživetja številnim skupinam in skupnostim.

Arhiv uličnih ekonomij je bil v zadnjih letih vključen v raziskovalno publikacijo Informal Market Worlds. The Architecture of Economic Pressure  Petra Moertenboecka in Helge Mooshammer (2015) in na ogled na več mednarodnih razstavah, mdr. v Barceloni, Santiago de Chile, Sao Paulu, Instanbulu, Neaplju, Milanu, Novem Sadu ter na retrospektivnih razstav Tadeja Pogačarja v Moderni galeriji v Ljubljani in Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo. Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.