Skip to main content
P74 razstave 2016

Ivana Bajec, Simon Kocjančič

By 13 januarja, 20162 marca, 2016No Comments

4. 2. – 28. 2. 2016
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstav Ivane Bajec, Simona Kocjančiča v Galerijo P74 in razstavo »Introspekter« Nine Kočar v KAPSULO, v četrtek, 4. 2. 2016 ob 19.00 uri.

Kustosinja razstav je Nina Skumavc.


Ivana Bajec, (brez naslova), akril na papirju, 2015, 9×15 cm


Simon Kocjančič, Good Head, olje na platnu, 2013, 150×130 cm

Ivana Bajec in Simon Kocjančič sodita v mlajšo generacijo umetnikov in se v Ljubljani predstavljata prvič.

Ivana Bajec svojega dnevnika ne piše, temveč ga riše. Vtise, ki se ji dnevno kopičijo, zabeleži v skicirke majhnega formata, ki jih poleg potrebščin za risanje neprestano nosi s seboj. V procesu prenašanja intimne motivike se prepletajo stilizirane figure ljudi, predmetov, bitij, ki jih srečuje v realnem življenju ter detajli motivi, ki jih povzema iz digitalnega sveta računalniških iger. Podoba se večkrat izlušči iz barvnih pack in madežev, pomemben element pri ustvarjanju igrata naključje in eksperimentiranje z različnimi materiali, tehnikami, strukturami.
To še posebej drži za naslednji korak, ko avtorica izbere posamezne fragmente, detajle iz skicirk in jih uporabi v slikah manjšega formata. Rezultat je izčiščena slika, ki učinkuje lahkotno in sproščeno, včasih skoraj krhko. Kar je zanimivo, saj kombinacija slikarskega nanosa barve in črtnih linij, ki skoraj spominja na grafite, pogosto nima takega efekta. Figuracije potekajo v različnih stopnjah od prepoznavnega do postopnega prehoda v popolno abstrakcijo. Seveda govorimo o dnevniških zapiskih in ti so lahko bolj ali manj jasni, lahko gre le za nedoločen vtis, ki je pustil svojo sled. Opažamo lahko, da njene figure stojijo same zase, distancirane in odtujene. Se na določeni točki upodobljeni spreminjajo v virtualne like? Ali jih dobesedno požira virtualni svet?

Ivana Bajec (1990, Pula) je leta 2012 diplomirala iz slikarstva pod mentorstvom Marjana Gumilarja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno končuje podiplomski študij pri Žigi Karižu. Ukvarja se z risbo in slikarstvom. Živi in ustvarja v Ljubljani. Sodelovala je nekaj skupinskih razstavah.

http://ivbaj.tumblr.com/
 

Simon Kocjančič slikarski proces pričenja z niansiranjem barvnih gmot in ploskev, ki predstavljajo grobe obrise, slutnjo človeške figure, predvsem glave in rok. Kljub izraziti deformiranosti lahko v njih prepoznamo hibridna, polčloveška bitja, ki  spominjajo na protagoniste iz stripov in znanstvenofantastičnih filmov. Pri tem si pomaga s podobotvorjem tiskanih medijev in fotografij, izbira fragmente in iz njih gradi novo celoto.
Preseneča izrazita dvojnost, ki jo zaznamo v naslikanih podobah. Kljub skoraj grotesknim detajlom, ki so nenaravnih barv in oblik, s pomanjkljivimi obraznimi prvinami, te zaradi izraznosti v nas vzbujajo občutek naklonjenosti in topline.
Ta preplet fantastičnega in domačnosti ustvarja nenavadno atmosfero, ki je specifična in nelagodna. Pred nami so tako predstavniki močnih super junakov in na drugi strani liki, ki izgledajo skoraj tragično, kot da bi bili izgnani iz svojega planeta. Ob tej raznolikosti čustvenih stanj bi lahko rekli, da avtor upodablja pretirane verzije, karikature, vrste »pošasti«, ki razkrivajo različne plati nas samih.

Simon Kocjančič (1979, Koper) je študiral slikarstvo na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Leta 2007 je diplomiral pri doc. Tanji Mastnak in doc. Daretu Birsi. Aktiven na na področju slikarstva, risbe, grafije in fotografije. Živi in ustvarja v Truškah. Sodeloval je na samostojnih in skupinskih razstavah na Primorskem.

https://simonkocjancic.wordpress.com/
http://simon-kocjancic.tumblr.com/

 
Nina Skumavc