Skip to main content
Razstave 2021

Inja Bauman: Tihi izraz biti

By 9 februarja, 20214 aprila, 2022No Comments

9. 2. – 2. 3. 2021
Galerija P74

Inja Bauman je ustvarjalka najmlajše generacije vizualnih umetnic, razstava v Galeriji P74 pa je prva predstavitev njenega umetniškega ustvarjanja. Glavnina njenih del nastaja na platnu, poslužuje se asemblaža, akvarela, pastela. Pri tem je zelo pozorna na izbiro materiala, saj je ta tesno povezan z vsebino. Avtorica izraža skrb za naravo, k njej pristopa na oseben, tudi duhoven način.
Večina slik je Inje Bauman nastaja na surovem lanenem platnu, kar jim že v osnovi daje poseben organski podton. Uporablja naravne pigmente, laneno olje in glino. Glavni gradnik reliefnih slik so različni elementi, ki jih pobere s tal v gozdu. Te kasneje združuje z različnimi recikliranimi in/ali izdelanimi materiali, ki učinkujejo kot protiutež. Na sliki Ohranimo ledeno deželo (2020) na platnu vidimo razporejene storže in lubje, ki jim je dodan spleten venček in barvaste mrežice, v katerih je bila hrana za ptice. Storže obdaja preprosta risba, minimalne poteze, ki nakazujejo krila in storž spreminjajo v trup insekta. Prišita kosa lubja na ploskvi, obarvani z belo, na podoben način postajata človeka, mrežica pa ribiška mreža. Čipke v obliki medveda in pingvina povežemo z naslovom dela in problematiko globalnega segrevanja.
Kar sprva izgleda igriva, minimalistična in abstraktna podoba, se z natančnejšim opazovanjem razvije v ilustracijo zgodbe. Delo Sij meglice v cvetu (2018) poleg naravnih materialov vključuje tudi papirnate rože na žici, stekleno žičnate perle, ptico iz papirja in polivinila. Gesta grundiranja platna, šivanja nanj, zlaganje papirja v tehniki origami, spletanje venca in nizanje perlic izkazuje posebno afiniteto do ročnega dela in samega materiala. Nabiranje v gozdu in investicija ročnega dela, avtorica je tudi čipke klekljala sama, lahko razumemo kot gesto pozornosti, skrbi, celo ljubezni, ki spremlja njen ustvarjalni proces. Slutimo meditativnost, tudi proces zdravljenja, čiščenja sebe, predvsem pa zemlje.
Na slikah in risbah Inje Bauman pogosto opazimo krožne oblike. Krog je star, pomensko bogat simbol, ki predstavlja enost, popolnost, vesolje, uravnoteženost, celoto. Osrednja domača referenca v sodobni umetnosti, ki se v svojih projektih intenzivno ukvarja z zdravljenjem Zemlje je Marko Pogačnik. Postavlja geopunkturne kroge v kamnu, ki naj bi uravnotežili energijski pretok prostora ter razvijali dialog med človekom in Zemljo. Zanimiva je tudi primerjava oblike nabranih kosev lubja na slikah Inje Bauman s kamnitimi skulpturami, ki so sestavni del geopunkturnih krogov Marka Pogačnika. Pri obeh omenjeni elementi predstavljajo varuhe narave.

Inja Bauman (1994, Maribor) je končala prvo stopnjo študija slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer nadaljuje študij. Največ ustvarja v mediju slikarstva, prav tako pa se ukvarja z risbo, ilustracijo, videom, keramiko in ustvarja knjige umetnika. Zanima jo varstvo narave, ohranjanje kulture in umetnost kot terapija.