Skip to main content
KAPSULA razstave 2011

Hubert Kostner: Pronto

By 23 avgusta, 201126 septembra, 2011No Comments

26. 8.-11. 9. 2011
KAPSULA, Podhod Ajdovščina 1, Ljubljana
Odprtje razstave: petek, 26. 8. 2011 ob 19.00 uri

Hubert Kostner se slovenskemu občinstvu ne predstavlja prvič, vsekakor pa gre za njegovo ljubljansko premiero. Kostner se tokrat predstavlja s projektom, ki ga je zasnoval v tesnem sodelovanju s komponistko Manuelo Kerer in tematizira teme tehnološkega razvoja in urbanega okolja.
Projekt “Pronto” kot svojo umetniško stvaritev izrabi preprost, vsakdanji predmet ter z zvočno intervencijo pri opazovalcu vzbudi tok podzavesti in spominov na komuniciranje s svetom, domovino, “na vse te drobne kovance”, telefonske kartice ipd. In ravno tu gre za avtorjevo aktualnost spraševanja in celo ironičnega opozarjanja na tempo tehnološkega razvoja in življenja.
Projekt z nevsiljivim presenečenjem opozarja in nagovarja gledalca ter ga hkrati postavlja pred dilemo ali je v vrvežu urbanega vsakdana pripravljen prisluhniti in slediti umetniškemu fragmentu, pa četudi gre za povsem naključen dogodek.

Hubert Kostner (1971) je rojen v Brixnu na Južnem Tirolskem in je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Muenchnu. Predstavil se je na stevilnih samostojnih in skupinskih razstavah v Bolzanu, Dunaju, Salzburgu, Jeruzalemu, Buenos Airesu, Kielu. Med drugim se je predstavil tudi na Evropskem trienalu male plastike v Murski Soboti (2007).

Manuela Kerer (1980) je rojena v Brixnu in je zaključila študij violine, kompozicije, psihologije in prava. Je dobitnica številnih nagrad mdr. nagrade “avantgarda tirol 2007”, nagrade za kratko opero “Festival Avantgarde” Muenchen (2009), nagrade “Gustav Mahler” (2008), nagrade “Walther-von-der-Vogelweide” (2009) in bila nominirana med “100 mladih talentov Evrope” (2009). Njeno skladateljsko delo obsega orkestralna in solistična dela, komorno glasbo, vokalno glasbo in opero.