Skip to main content
P74 razstave 2016

Heterogena umetnost

By 14 junija, 201624 julija, 2016No Comments

21. 6. – 5. 7. 2016
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave »Heterogena umetnost« v torek, 21. 6. 2016 ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74. Razstava je nastala v sodelovanju z likovnim ateljejem Varstvenega delovnega centra Tončke Hočevar, Ljubljana.

Melita Vizjak, ilustracija

Razstava »Heterogena umetnost« je zgodba o druženju, o druženju ilustracije z instalacijo.
Je tudi zgodba z globljim pomenom, zgodba o druženju raznolikosti. Z razstavo zastavljamo vprašanje, kako razumemo ustvarjalnost in koliko jo cenimo.
“Da bi želi prednosti heterogenosti, je potrebno, da razumemo medsebojne razlike in razlike med pogledi ter, da uporabljamo te raznolike poglede za omogočanje celote, da bo delovala na visoki ravni”. (Erika Pavlin)

 

Ilustracije

Predstavljene ilustracije ne ilustrirajo literarnega teksta. To so ilustracije rekov, izrekov in metafor, včasih tudi hudomušnega dojemanja posameznih besed. Večino računalniških ilustracij povezujeta figuri: dolgolaso dekle in gologlav fantič. Omenjena glavna akterja, živalske figure in ostale upodobitve na slikah zamejuje črna kontura, tako da je dojemanje celote linearno. Linija razmejuje ploskve pestrih barv, ki so medsebojno vešče ubrane. Junaki ilustracij zaradi močne stiliziranosti in predimenzioniranosti delov telesa ohranjajo likovno čistost.

Ilustracije je ustvarila Melita Vizjak, rojena leta 1991 v Ljubljani. Melita ustvarja v VDC Tončke Hočevar. Ilustracija je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje prejela častno oceno 10.

 

Instalacija

Ilustracijam ob bok je postavljena razporeditev keramičnih predmetov (nočne posode z vsebino) z navidezno pripadajočim tekstom. Ta je abstrakten in predmetov ne razlaga, kljub temu, da je, kot po navadi v muzejih ali galerijah, tik ob njih. Govorimo torej o tekstu, ki naj bi obiskovalca poučil o vsebini razstavljenega artefakta. Tekst, ki tu spremlja keramične artefakte ni razlagalen, temveč pojasnjuje proces ustvarjalnosti in nastajanja umetniškega dela in ustvarjalnost. Je likovno teoretski in je samostojna prvina. V družbi z razstavljenim predmetom tako postane ironično impliciten.

Naj te spomnim: ne ukvarjaj se z besedami, če ne govoriš s slepim, če pa kljub temu želiš ušesom z besedami kaj dokazati, potem govori o bistvenih in splošnih stvareh, ne trudi pa se, da bi stvari, ki pripadajo očem, očem še posebej razlagal”. (Leonardo da Vinci)

 

Keramične predmete so poslikali Pavel Franz, Maša Godec, Erika Hribar, Tomaž Podboj, Melita Vizjak, Dijana Žeželj, Nada Nabernik in Erika Pavlin. Teksti, ki spremljajo keramične predmete so vzeti iz knjige Jožefa Muhoviča, Leksikon likovne teorije, str. 800-802, Celjska Mohorjeva družba, 2015.

 

Razstavo je pripravil slikarsko/keramični atelje Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar v sodelovanju s Centrom in Galerijo P74.

Uporabniki centra so ustvarjali pod vodstvom mentoric Nade Nabernik in Erike Pavlin.
VDC Tončke Hočevar vodi direktorica Nadja Gantar.