Skip to main content
P74 razstave 2011

Gyula Várnai: Mikrokozmos

By 10 oktobra, 201116 novembra, 2011No Comments

18. 10.–8. 11. 2011
Center in Galerija P74, Prušnikova 74, Ljubljana
Odprtje razstave: torek, 18. 10. 2011 ob 20.00 uri

Kustosinja razstave: Orsolya Hegedüs


Gyula Várnai, The Big Bang, 2010, lightbox

Gyula Várnai je eden najpomembnejših avtorjev madžarske sodobne umetniške scene.
Njegov najkarakterističnejši medij izražanja je instalacija, deluje pa tudi v mediju risbe, skulpture, fotografije, videa, kolaža, tiska idr.
Kariero je pričel v zgodnjih devetdesetih dvajsetega stoletja kot eden od pionirjev neokonceptualne umetnosti na Madžarskem. Že v svojih začetkih je uporabljal vsakdanje objekte in materijale s katerimi je gradil preproste a hkrati poetične in filozofsko usmerjena dela.

Razstava Mikrokozmos pokriva dvajset let raznolikega in hkrati konsekventnega umetniškega delovanja. Izbor del je potekal okoli zanimive teme, h kateri se avtor vrača vedno znova: t.j. človeškemu spoznanju.
Naslov Mikrokozmos odraža vpogled v njegovo neposredno okolico kot vizualno in prostorsko formo, ki jo predstavlja kot univerzalno idejo. V teh delih poudarek usmerja na metafizične aspekte eksistence, ki se nanašajo na številne zakone naravne znanosti, s posebnim poudarkom na matematiki, fiziki in astronomiji.
V svojih transformacijah vsakdanje izkušnje v metafizično Várnai ohranja humor in sorodnost s stoičnimi filozofi. Izbrana intermedijska dela in instalacije zahtevajo mentalno aktivnega gledalca, ki kognitivno soustvarja situacijo.


Gyula Várnai, 2010, video instalacija

Gyula Várnai je razstavljal na številnih skupinskih razstavah po Evropi in Ameriki. Njegova dela so v veliki večini vseh madžarskih javnih in zasebnih zbirk.

Orsolya Hegedüs je madžarska kustosinja in kritičarka. Po zaključenem študiju umetnostne zgodovine (2000) je delovala kot neodvisna kustosinja v številnih zasebnih in javnih institucijah. Od leta 2009 deluje kot umetniška direktorica galerije acb v Budimpešti.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. je podprt s strani Ministrstva za kulturo in MOL, oddelka za kulturo.