Skip to main content
P74 razstave 2019

Franc Purg: Estetizirane informacije

By 18 marca, 201912 avgusta, 2020No Comments

5. 4. – 25. 4. 2019
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Franca Purga Estetizirane informacije v Galerijo P74, v petek, 5. aprila 2019 ob 19.00 uri.

Franc Purg v svoj projekt Estetizirane informacije enakovredno uvaja nehumane akterje, t.j. rastline, s čimer izpostavlja potrebo po ponovnem razmisleku o stanju, ki radikalno presega obdobje antropocena. Purga v prvi vrsti zanima problematika pomena in razumevanja informacij (podatkov, dejstev).

V luči najnovejših raziskav o življenju rastlin, njihovi socialni pomoči, »prijateljstvu« ipd. so fascinantna dognanja o sodelovanju drevesnih vrst in gljiv, o svojevrstnih simbiotičnih modelih povezav. Gljive tu odigrajo vlogo podaljška podzemnega koreninskega sistema in se širijo na širše območje proti drugim drevesom. Tako ustvarijo mrežo, preko katere izmenjujejo hranilne snovi, a tudi podatke o potencialnih nevarnostih. Peter Wohlleben gljive zato poimenuje gozdni internet.

Franc Purg je na 51. zagrebškem salonu z naslovom Izzivi humanizmu predstavil začetno fazo svojega dela Estetizirane informacije v nastajanju. Interaktivni projekt mdr. sestavljajo video projekcija, miza, tepih, rastlina in računalnik. Kreirali so poseben algoritem, ki spremlja spremembe valovanj, ki jih sproža rastlina kot reakcijo na bližino obiskovalcev. Senzorji na listih rastline odčitavajo čustvenim podobne spremembe ob približevanju ali oddaljevanju obiskovalcev (občutek ogroženosti rastline), te posreduje istemu računalniku in povzroča spremembe vzorca v animirani risbi. Algoritem spremlja tudi online globalne informacije o izumiranju rastlinskih in živalskih vrst ter beguncih. S tem ustvarjajo paralelo običajnemu senzacionalnem medijskemu poročanju o tovrstnih novicah.

Projekt Franca Purga problematizira in kritično prevprašuje kaj se dogaja z informacijsko dokumentacijo danes. Kako razumemo, uporabljamo in reprezentiramo informacije, še posebej tiste, katerih vsebina je moteča, vznemirljiva ali težavna. Še več, Purg eksplicitno izpostavi destruktivnost homo sapiensa in med elemente rasizma in specizma (predsodki in diskriminacija na podlagi vrst) postavi enačaj.

Franc Purg (r. 1955, Ptuj) je mednarodno uveljavljen vizualni in intermedijski umetnik, ki se je predstavil v številnih napomembnejših razstaviščih doma in po svetu, mdr. v Zentrum fur Kunst und Medientechnologie (ZKM); The Golden Thread Gallery, Belfast; The Centre for Contemporary Art, Grad Ujazdowski, Varšava; Moderna Museet, Stockholm; National Centre for Contemporary Arts, Kaliningrad; Exit Art, New York; Hamburger Banhof – Museum fur Gegenwart Berlin; Moderni galeriji, Ljubljana; na Evropskem festivalu za medijsko umetnost Osnabruck in v razstavišču za sodobno umetnost Garage, Moskva. Sodeloval je na številnih pomembnih rezidencah po svetu: v Santa Fe Art Institute (ZDA); v Cité Internationale Universitaire de Paris, Pariz; Artist Research Residencies, Berlin; FlaxArt Studios Belfast; na potovalni raziskovalni rezidenci v Ukrajini in v Kairu; v Midbar rezidenci, Negev (Izrael). Franc Purg je za svoje delo prejel več strokovnih nagrad, mdr. UNESCO Digital Arts Award za projekt Priviligirane taktike II (skupaj s Saro Heitlinger), Nagrado Riharda Jakopiča, Mednarodno nagrado za medijsko umetnost in nagrado The 50 best, Zentrum fur Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe.

Zahvala: Event Registry, Ljubljana http: //eventregistry.org Global Generation, London Sodelavci: Jurij Podgoršek (programiranje), Jakob Purg (robotika)

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.