Skip to main content
P74 razstave 2010

Feministična umetnost v Sloveniji

By 17 maja, 20103 novembra, 2010No Comments

18 5.-20. 6. 2010
Center in Galerija P74, Prušnikova 74, Ljubljana
Odprtje razstave: torek, 18. 5. 2010 ob 20.00 uri
Javni pogovor: torek, 8. 6. ob 18.00 uri
Javno vodstvo: sreda, 16. 6. ob 19.30 uri

Pogovor bo moderirala umetnostna zgodovinarka Barbara Sterle Vurnik, na njem pa bosta sodelovali kustosinja razstave Ana Grobler in dr.Tanja Mastnak
V diskusiji se bomo dotaknili osnovnih vprašanj povezanih s historizacijo feminizma, s sterotipi in tabuji, z družbenim in umetniškim kontekstom feminizma, navezovali pa se bomo tudi na aktualno razstavo.

Kustosinja razstave: Ana Grobler
Na razstavi sodelujejo: Martina Bastarda, Saša Bezjak, Andreja Gomišček, Meta Krese, Aprilija Lužar, Tadej Pogačar, Marija Mojca Pungerčar, Duba Sambolec, Zvonka Simčič, Nataša Skušek, Maja Slavec, Alenka Spacal, Urša Vidic, Lana Zdravković/KITCH


Duba Sambolec, Ženske prihajajo! (1976), Foto: Črt Majcen

Razstava Feministična umetnost v Sloveniji je prva pregledna predstavitev feministične umetnosti pri nas. Obsega širok časovni okvir, od najnovejših in novih del, kot tudi historična umetniška dela nastalih v različnih vizualnih medijih fotografije, videa, tiska, pletenin, slik, skulptur, risb, objektov in performansa.

Izbrana dela se dotikajo številnih problematik in tem od feministično-lezbičnega konteksta, ženskega užitka, emancipacije, družbeno predpisanih politik spola, politike dela, spolne identifikacije, spolnih stereotipov, množičnih medijev. Razstava vključuje tudi prvo slovensko feministično delo, ki datira v sredino sedemdesetih let in je nastalo sočasno z ostalimi umetniškimi feminističnimi deli in umetniškimi praksami prvega vala v ZDA, Veliki Britaniji in njihovimi odmevi drugje po svetu. Skulptura Ženske prihajajo Dube Sambolec (1976) je veljala za uničeno, a jo je leta 2009 avtorica ponovno odkrila.

V okviru razstave napovedujemo pogovor avtorice razstave Ane Grobler z Barbaro Sterle Vurnik in dr. Tanjo Mastnak.

Pred izidom je publikacija Ane Grobler Feministična umetnost v Sloveniji, vplivi ženskih skupin, gibanj in družbenega okolja, ki jo izdaja Znanstveno raziskovalni inštitut ALUO v Ljubljani.

Produkcija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. / Center in Galerija P74